Societat 21/04/2018

Els comuns plantegen prohibir el 2020 els plats i gots d'un sol ús i les càpsules de cafè no reciclables

CatECP presenta una proposta de resolució al Parlament per instar el Govern a afavorir el reciclatge i el material compostable en els envasos

Acn
2 min
Nespresso

BarcelonaCatalunya en Comú-Podem ha registrat una proposta de resolució al Parlament per instar el Govern a prohibir la venda i la distribució de material de plàstic d'un sol ús. El document demana que es vetin a partir de l'1 de gener del 2020 plats, coberts, gots, tasses i safates d'aquest estil, els productes que continguin o produeixin microplàstics i nanoplàstics ,i les versions no recarregables d'encenedors, màquines d'afaitar, i cartutxos i tòners no reciclables.

A més, els comuns també proposen que el Parlament insti el Govern a prohibir la venda de càpsules de cafè d'un sol ús fabricades amb materials no reciclables orgànicament o mecànicament, i a permetre que es comercialitzin només les canyes per a begudes, els bastonets per a les orelles i els bastonets dels caramels que siguin fabricats amb materials compostables.

De fet, en un marc general, el text dels comuns, al qual ha tingut accés l'ACN, busca "afavorir el reciclatge i l'ús de material compostable en la producció d'envasos i utensilis d'un sol ús". L'últim dels punts de la proposta de resolució insta a impulsar les mesures necessàries per reduir "de manera substancial" la comercialització d'aliments envasats en safates de poliestirè i en embalatges de plàstic.

La proposta de resolució que han registrat els comuns al Parlament s'inspira en una proposició no de llei al Congrés dels Diputats que va promoure Units Podem i que, consensuat amb el PSOE i Cs, es va aprovar a la comissió de Medi Ambient del Congrés amb els vots de tots els grups menys el PP.

Entre altres punts, al text estatal, que es va validar fa pocs dies, s'insta el govern espanyol a impulsar modificacions legislatives per prohibir l'ús, la comercialització, la importació i l'exportació d'utensilis com ara plats, gots, copes, tasses, coberts i canyes d'un sol ús, íntegrament fabricats en qualsevol varietat de plàstic". El text també insta a establir que aquests productes siguin fabricats almenys en un 50% amb substàncies biodegradables de matèries orgàniques el 2020 i, a partir del 2025, en un 60%.

La proposta dels comuns a Catalunya segueix les iniciatives ja impulsades a les Balears o al País Valencià, on els seus governs han impulsat legislacions per prohibir aquests materials no reciclables a partir del 2020.

stats