Societat 26/09/2019

El govern de Colau ofereix els blocs prefabricats com a solució temporal a famílies desnonades

Les entitats surten "molt decebudes"de la reunió de treball amb l'Ajuntament i el Govern

Maria Ortega
3 min
Membres de la PAH ocupen el vestíbul de l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona"Amb aquesta cara ens hem quedat". És la valoració més sincera de Santi Mas de Xaxàs, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, en sortir, juntament amb altres entitats en defensa del dret a l'habitatge, de la reunió de treball amb l'Ajuntament de Barcelona i el Govern per trobar solucions d'urgència per a les 600 famílies desnonades que actualment viuen de manera precària en pensions. D'entrada, primera decepció. El govern de l'Estat no ha enviat cap representant a la taula tot i el compromís adquirit de fer-ho –quan les entitats van ocupar l'Ajuntament exigint diàleg a les administracions– i no ha donat, com han denunciat des del consistori i la Generalitat, cap explicació sobre la plantada. Però, després, les propostes que les dues administracions que sí que han participat a la trobada han plantejat els han semblat mancades de concreció i pensades massa en el llarg termini. "Volíem mesures concretes, d'urgència, i no han donat cap solució", ha lamentat, en nom de les entitats, Llum Oliver. Els portaveus d'aquestes entitats, de fet, han arribat a demanar que, de cara a la pròxima trobada, no els convoquin a ells si no hi ha mesures reals sobre la taula.

La regidora d'Habitatge de Barcelona, Lucía Martín, ha anat a la sessió plantejant solucions com construir més habitatge prefabricat per a emergències a partir de contenidors marítims, els APROP (Allotjaments de Proximitat Provisionals), destinar un edifici municipal de la Dreta de l'Eixample a allotjaments o construir en dos solars –al passeig Lluís Companys i al Parc Sanitari Pere Virgili–, que són de la Generalitat. Però ha demanat implicació al Govern tant per finançar els projectes com per cedir els solars que són de la seva titularitat. En total, Martín ha plantejat, amb diferents projectes, oferir 122 allotjaments a famílies que es troben a la llista d'espera de la taula d'emergència. I el representant del Govern, el secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha remarcat que la Generalitat ha de trobar solucions per a les famílies en precari de Barcelona però també del conjunt de Catalunya –unes 1.300, ha dit– i, tot i valorar positivament el projecte dels allotjaments provisionals construïts en mòduls, ha condicionat les accions al fet d'aprovar el decret llei d'habitatge que, a l'abril, van haver de retirar per manca de suports. Un punt que les entitats han definit com un "xantatge". El representant del Govern també ha remarcat la necessitat d'ampliar el parc públic d'habitatge de lloguer assequible en paral·lel als allotjaments temporals.

Serra ha compromès que la Generalitat invertirà, el 2020, deu milions per "produir" habitatge a Barcelona i ha assegurat que el conseller Damià Calvet es reunirà amb el president de la Sareb per signar un conveni de cessió de pisos buits. A Barcelona, ha dit, n'hi ha uns 150 que es vol que se cedeixin. Tant el representant del Govern com la regidora d'Habitatge també han fet referència a la necessitat que el govern espanyol impulsi canvis com apujar el topall de les ajudes al lloguer dels 750 als 900 euros. Martín ha proposat aquest punt tenint en compte que la limitació actual "deixa fora molta gent", i seria el "primer pas" per evitar que acabin a la taula d'emergència. Serra, en nom del Govern, ha assegurat que avui mateix tenen una reunió bilateral amb el ministeri de Foment i que aquest és un dels temes que volen posar sobre la taula. Sobre la petició de la regidora d'Habitatge de cedir dos solars –un dels quals és el dels antics jutjats a Lluís Companys–, ha valorat que, en qualsevol cas, serà el mateix Govern qui faci l'habitatge en lloc de cedir els espais.

Lucía Martín, en la seva intervenció, ha desgranat projectes com els mòduls d'habitatge que ja s'estan construint a Ciutat Vella –12 places que han d'estar acabades en dos mesos–, part dels allotjame tsen un edifici dotacional que ha d'entrar en funcionament l'estiu del 2021 a Arc de Triomf, el projecte d'APROP que preveu licitar d'aquí un mes a les Glòries - la meitat dels 40 allotjaments seran per a famílies de la llista d'emergència-, un edifici municipal amb 70 places a la Dreta de l'Eixample que està construït però per al qual falta una injecció d'1,2 milions d'euros per fer-ne la gestió, o projectes com construir més allotjaments prefabricats en un solar de Can Batlló. El problema, segons les entitats, són els ritmes, perquè els APROP que es licitin ara trigaran un any llarg a estar acabats. "Segur que és insuficient, però hem d'anar per aquí i cal implicació de totes les administracions", ha defensat la regidora, que després ha escoltat atenta la intervenció del representant del Govern tot esperant concrecions.

stats