Societat 20/05/2019

Condemnat a 30 anys de presó un monitor d'arts marcials per haver abusat de sis alumnes menors

La sentència conclou que va fer tocaments a nenes d'entre 5 i 10 anys amb l'excusa de fer-los massatges per "afavorir l'elasticitat"

Acn
3 min
El gimnàs de Salt, amb la persiana abaixada, on van passar els abusos sexuals

GironaL'Audiència de Girona ha condemnat a 30 anys de presó un monitor d'arts marcials de Salt (Gironès) per haver abusat sexualment de sis alumnes menors d'edat. Segons la sentència, l'acusat "s'aprofitava d'un exercici d'estiraments" per "fer massatges als genitals" a les víctimes, que aleshores tenien entre 5 i 10 anys. El tribunal subratlla que l'home es va aprofitar de "tenir una força molt superior a la de les menors" –ell tenia 41 anys– a l'hora de perpetrar els abusos. El monitor s'enfrontava a 46 anys de presó per haver abusat de vuit menors, però el tribunal considera que no ha quedat provat que fes tocaments a dues de les víctimes que en el moment dels fets tenien 15 anys.

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona recull que l'acusat treballava des del maig del 2015 com a professor d'arts marcials en un gimnàs de Salt. A partir de la primavera del 2016 va començar a abusar sexualment de nenes menors d'edat a qui tenia d'alumnes. "S'aprofitava de la seva condició de monitor", recull la sentència, que assenyala que les víctimes el tractaven "amb el terme japonès de 'sensei'", un títol que "proporciona una càrrega d'autoritat i de disciplina superior a la d'un simple mestre d'ensenyança escolar". El tribunal conclou que ho va aprofitar per "sotmetre algunes de les alumnes a múltiples tocaments a la vagina sense utilitzar ni violència ni intimidació".

Totes les víctimes, que en el moment dels fets tenien entre 5 i 10 anys, van descriure el mateix 'modus operandi' de l'acusat. En concret, l'home "s'aprofitava d'un exercici d'estiraments" durant el qual feia tombar les alumnes a terra. Aleshores "introduïa la mà" per sota de la roba de les víctimes i els "feia massatges" als genitals. "Argumentava que el massatge era bo per afavorir l'elasticitat", recull la sentència, que també considera provat que el monitor d'arts marcials va abusar sexualment de sis nenes. El tribunal apunta que el processat "convencia les nenes de la bondat dels tocaments".

"Les induïa a guardar el secret fent creure que eren massatges que no podia proporcionar a totes les alumnes, insuflant així en les víctimes una mena de preponderància competitiva cap a la resta". Els abusos es van destapar quan, segons la sentència, una de les víctimes va explicar a la seva mare que era molt elàstica perquè "el 'sensei' li feia massatges a la vulva". A partir d'aquí, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i el cas va recollir fins a vuit denúncies d'alumnes.

Dos delictes no provats

L'Audiència absol l'acusat dels tocaments a dues de les denunciants, de 15 anys. La sentència exposa que no es pot enervar la presumpció d'innocència de l'acusat perquè les dues víctimes han incorregut en contradiccions al llarg del procediment i els abusos descrits no segueixen el mateix patró que en les altres menors. El tribunal l'ha condemnat com a autor de sis delictes continus d'abús sexual a menors de 16 anys amb prevalença i el condemna a 30 anys de presó. També li prohibeix acostar-se a menys de 200 meres de les víctimes durant 13 anys, li imposa 7 anys de llibertat vigilada i li prohibeix treballar amb menors durant 10 anys.

En concepte de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar les víctimes amb 18.000 euros. El tribunal considera que el propietari del gimnàs, que tenia contractada una pòlissa, ha de respondre com a responsable civil subsidiari i l'asseguradora com a responsable civil directa. La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

stats