Societat 05/07/2012

Condemnat a tres anys de presó un propietari per assetjament immobiliari a la llogatera

Considera que va sotmetre la dona a un "constant setge" i va posar en risc la seva vida

Efe
2 min
Rosa Talón, la víctima de l'assetjament. / ACN

BarcelonaUna jutge de Barcelona ha condemnat a 3 anys de presó el propietari d'un ruïnós edifici de Barcelona per assetjament immobiliari a l'única llogatera que quedava al bloc i per sotmetre la dona a un "constant setge" i arribar fins i tot a posar en risc la seva vida per desatendre la seva obligació com a arrendador.

En la sentència, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, el jutjat penal número 9 de Barcelona condemna el propietari, José Ramón Bassas Miquel, a tres anys de presó per un delicte continuat de coaccions i l'obliga a indemnitzar amb 18.000 euros la víctima, Rosa Talón, pels danys i perjudicis causats durant l'assetjament que va patir durant 20 anys.

Segons la sentència, en el judici, celebrat el passat 20 de juny, es va evidenciar que es tracta d'un cas "típic" d'"assetjament immobiliari", ja que "en ple boom immobiliari" a Barcelona el propietari va assetjar la llogatera de renda antiga perquè abandonés la finca i així poder derruir el bloc i construir un nou edifici amb la finalitat d'"obtenir un major rendiment de la propietat".

Per aconseguir-ho, l'acusat va ordir un "pla preconcebut" per forçar la dona a abandonar en contra de la seva voluntat l'habitatge, situat als baixos del número 81 del carrer Rogent de Barcelona, en què residia des que va néixer, el 1939.

Segons la sentència, l'acusat va dur a terme diversos actes per "pertorbar" la llogatera, amb l'objectiu d'impedir-li el "gaudi pacífic" del seu habitatge i l'exercici dels seus drets com a arrendatària, ja que aquest es "va desentendre completament" de l'estat de conservació de l'edifici i de les seves instal·lacions bàsiques i es va negar a cobrar-li la renda.

En la seva campanya d'"assetjament" contra la dona, el condemnat li va arribar a tallar el servei d'aigua, va tolerar la presència d'okupes a l'immoble i es va negar a fer reformes bàsiques d'elements estructurals que estaven en "molt mal estat", malgrat que l'hi va arribar a ordenar l'Ajuntament de Barcelona.

La sentència destaca que, malgrat el "constant setge" al qual va ser sotmesa la dona per part de l'acusat per obligar-la a prendre la decisió d'abandonar l'habitatge, Rosa Talón va seguir vivint al pis en "penoses condicions", cosa que ha minvat la seva salut psíquica i li ha originat un quadre ansiós i depressiu.

stats