RELACIONS
Societat 22/06/2011

Gairebé el 60% dels gais coneix seva parella sexual per internet i la meitat no es protegeix

Un 58% dels homes homosexuals van conèixer la seva última parella sexual per internet i un 46,2% dels que van tenir relacions sexuals ocasionals no van utilitzar preservatiu, malgrat que el 64% d'ells desconeixia l'estat serològic de la seva parella

Efe
2 min

BarcelonaAquestes són algunes dades de l'enquesta EMIS, el primer estudi europeu per internet sobre sexualitat, conducta homosexual i infeccions de transmissió sexual, els resultats del qual s'han presentat avui en una taula rodona celebrada a Barcelona amb motiu del Dia de l'Orgull Gai i dels 30 anys des que es van diagnosticar els primers casos de Sida.

En l'enquesta EMIS han participat més de 180.000 homes gais i bisexuals de 38 països, dels quals 13.000 són residents a Espanya, segons han explicat els responsables de Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), un dels organismes que ha participat directament en l'execució de l'estudi.

Segons que ha informat el Departament de Salut de la Generalitat, la mitjana d'edat dels participants de l'enquesta EMIS a Espanya és de 32 anys, dos per damunt de la mitjana europea i d'ells, un 22,4% han nascut al estranger i un 78% viuen en ciutats de més de 100.000 habitants.

El 10,8% està sense ocupació, un 40,9% té un nivell d'estudis alt, el 80% es considera gai, el 12,2% bisexual i la resta es defineix d'altres maneres o no es defineix.

Quant a les conductes de risc, l'enquesta revela que tres de cada quatre homosexuals enquestats han tingut, almenys, una parella ocasional en els últims dotze mesos i el 60% d'ells van reportar fins a una desena de parelles diferents.

El 46,2% dels homes que van tenir relacions sexuals amb parelles ocasionals han reconegut no es van protegir alguna vegada al mantenir relacions sexuals i el 64% d'aquests ho va fer amb parelles d'estat serològic desconegut.

A més, el 58% dels enquestats van conèixer la seva última parella sexual ocasional per internet.

En els últims 12 mesos, un 91,2% dels enquestats van afirmar que l'alcohol va ser la substància consumida de manera generalitzada, mentre que un 30,1% van confessar que la droga que més consumien era cànnabis, seguida del "pòper" (28,4%), la cocaïna (18,7%) i l'èxtasi (10,1%).

El 49% dels enquestats a Espanya va assegurar que s'havia fet la prova de la Sida en els últims 12 mesos, un percentatge similar al d'altres països d'Europa occidental i més alt que als països nòrdics i de l'est europeu.

Un 8,9% dels homosexuals espanyols que s'havien fet alguna vegada la prova de la Sida havia donat positiu i un 26% desconeix el seu estat serològic.

Les infeccions de transmissió sexual més freqüents diagnosticades alguna vegada en la vida dels enquestats va ser: gonorrea (16%), condilomes (14%) i sífilis (10%).

A Espanya hi ha una alta proporció d'enquestats que mostra obertament la seva opció sexual i un 65% reconeixen que "han sortit de l'armari", una proporció similar a països com Bèlgica, Suïssa, Holanda i França, i superior als percentatges de Bòsnia, Croàcia i Bielorússia.

stats