Societat 24/10/2016

Conesa retreu a Comín falta de "planificació seriosa" en la compra de l'Hospital General però vol que "surti bé"

Tot i que l'alcaldessa creu que a la zona li cal un hospital públic, s’ha mostrat crítica amb l’actuació del conseller i creu que "la millor opció és comprar una ala buida"

Mariona Folguera Blasco
4 min
L’Hospital General de Catalunya ha canviat de mans diverses vegades des que va fer fallida l’any 2001. Actualment pertany al grup QuirónSalud.

Sant Cugat del VallèsDura i contundent amb les formes del conseller Comín. Així ha comparegut Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, en la valoració que ha fet aquest dilluns a la tarda sobre l’oferta de compra de l’Hospital General de Catalunya, per part del Departament de Salut, anunciada divendres passat. Conesa ha remarcat que l’actuació del conseller Antoni Comín no ha comptat ni amb la col·laboració de les alcaldies, ni dels sindicats ni dels agents sociosanitaris. L’alcaldessa considera que la forma amb què es va conèixer l’oferta, durant "El Matí de Catalunya Ràdio", no és la correcta, i creu, a més, que la Conselleria no tenia cap pla elaborat en el moment d’anunciar-ho.

Conesa exigeix a la Conselleria que “busqui el consens dels alcaldes i les alcaldies del territori”, que “trobi complicitat amb els sindicats i els agents socials” i que "incorpori en el debat els agents sanitaris”. A més, apunta que “l’anunci per part del conseller no era predictible i ha generat una incertesa en el sector que atempta contra una de les bases dels principis inspiradors del nostre sistema de salut”, ha afegit. Conesa ha afegit que "la transparència, la planificació i un sistema predictible” són els elements que donen seguretat a la ciutadania i l’anunci de Comín no els respecta. “Volem que l’operació surti bé, i per això demanem una acció planificada i treballada per part del departament amb la col·laboració del territori i del sector, amb dades sobre la taula i amb un calendari establert”, ha sentenciat.

Tot i això, i com ella mateixa ha explicat, l'anunci no li venia de nou del tot. "Fa uns dotze mesos, el Conseller ja em va apuntar aquesta possibilitat però em va demanar discreció". Malgrat tot, i "com que no vaig tenir cap trucada prèvia a l'anunci", l'alcaldessa també se'n va assabentar divendres "per la premsa", ha afirmat.

La presidenta de la Diputació ha volgut deixar clar que la posada en dubte de l'operació des del consistori no és un “acte de deslleialtat” cap al Govern. "Com a representant dels santcugatencs i les santcugatenques, sempre seré lleial en primera instància als ciutadans de Sant Cugat i defensaré els seus interessos abans que els del partit i els del Govern”, ha remarcat. Per això, ha afirmat “rotundament” la necessitat d’un hospital públic que atengui els ciutadans de Sant Cugat i dels pobles del costat, que xifra en un total d'uns 150.000 habitants. Tot i això, ha volgut fer palès els dubtes que han sorgit després de l’anunci.

De fet, Conesa ha recordat que “des de l'Ajuntament no sabem si la conselleria ha realitzat una oferta de compra en ferm ja que només hem tingut coneixement d’aquest moviment per la premsa”, i ha volgut afegir que “la direcció de l’hospital diu que no hi ha una oferta en ferm”. Conesa reclama que els alcaldes del Vallès, com a “representants públics de la ciutadania” coneguin els termes i les condicions de l’oferta, així com “la situació en què quedarien els treballadors”. També ha reclamat una explicació sobre els diners que ofereix el Departament, “entre uns 50 i uns 55 milions d'euros" per a comprar l’hospital. “Volem saber què inclou aquesta xifra, si la maquinària o l’edifici, perquè és una xifra molt considerable”, ha reblat. I exigeix a la Conselleria es pronunciï sobre la situació en què quedaria l’Hospital General de Catalunya atès que està prevista la seva sortida del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública (SISCAT) a finals del 2016.

Mostrant la seva targeta sanitària, Conesa ha recordat que el que vol la ciutadania és "saber que amb aquesta targeta podré anar allà on em donin un servei, independentment que qui presti el servei sigui un funcionari, un laboral o un professional. La gent només vol que se li asseguri que tindrà el servei sanitari públic que necessita". Per això, ha afegit que des de l'Ajuntament creuen que la millor opció és comprar "una ala buida" i no tot l'hospital.

Calen alternatives

Durant la roda de premsa, la presidenta de la Diputació ha explicat que l’ajuntament vol saber si la conselleria disposa de possibles alternatives si la compra no es produís. “Tot i que celebrem l’anunci dels fets, dels fets a les voluntats hi ha una distància i exigim saber quina és”, ha dit.

A més, ha plantejat en públic dubtes respecte aquesta operació, que encara no ha pogut traslladar al conseller, entre els quals figuren conèixer si els pressupostos disposen d’una “reserva pressupostària” per efectuar la compra, o si el Departament s’ha plantejat “llogar una ala de l’hospital”, enlloc de tot l’edifici sencer. “Es pot permetre el Departament pagar tants diners per totxos si hi ha dificultats per fer front a les despeses diàries?”, ha apuntat.

Qüestió de forma

Conesa s’ha mostrat decebuda amb l’actuació per part del Conseller. “En política, la forma és molt important”, i en aquesta ocasió, la Conselleria no ha actuat com calia “atès que la proposta modifica el mapa de les infraestructures hospitalàries”, considera. Per això, i sense qüestionar la necessitat de la compra, reclama “una actuació unilateral” que inclogui els ajuntaments, els sindicats i els agents socials.

L’alcaldessa ha anunciat doncs, que des del Consell Comarcal s’ha sol·licitat una “reunió urgent” amb el conseller per tractar aquesta qüestió “cabdal”, i per conèixer com afectarà el sistema de salut pública”, per la qual encara no hi ha una data prevista. “No anem bé si el sistema públic sanitari català està sotmès només a ideologies i es fa a cop de titular”, ha sentenciat.

A més, segons ha explicat Conesa, l'empresa propietària de l'hospital i els sindicats, també "estan desconcertats i molestos per com es va produir l'anunci". Tot i això, ha recordat que l'Ajuntament té el deure de fer entendre l'empresa que "hem de trobar un consens entre tots perquè tothom se senti còmode", ha afegit.

stats