Societat 03/09/2011

'Jo confesso' ja apunta a nou fenomen literari

L'endemà de ser publicat, Jo confesso (Proa), de Jaume Cabré, ha estat un dels llibres més venuts a les llibreries catalanes. És una de les millors arrencades d'una novel·la catalana en els últims anys.

Jordi Nopca
2 min
'Jo confesso' ja apunta a nou fenomen literari

Barcelona.Potser és una mica aviat per afirmar que Jo confesso podria ser, pel que fa a vendes, el Pa negre de Jaume Cabré. Només el temps i l'impacte en els lectors de la nova novel·la de l'autor de Les veus del Pamano podrà donar la raó a algun dels llibreters entusiastes que ahir comparaven la novetat editorial de Cabré amb el títol més conegut d'Emili Teixidor, encara d'actualitat gràcies a l'adaptació cinematogràfica d'Agustí Villaronga. "Jo destacaria que Cabré és un autor que s'ho pensa, abans d'escriure. No publica un llibre cada dos anys igual que fan molts escriptors -deia Xavier Sistach, cap del departament de compres de llibres d'El Corte Inglés-. El fet que hagi deixat passar tant de temps entre Les veus del Pamano i aquest llibre, ha generat molta expectació, i les vendes durant el primer dia han estat a l'altura del que es podia esperar. Fins ara, els llibres de Cabré mai no havien explotat al mateix moment de ser publicats. Han sigut fenòmens de boca-orella, que han anat creixent amb el temps. La publicació de Jo confesso és una molt bona notícia, no només perquè pel que fa a vendes pot arribar a ser un dels llibres de l'any, sinó perquè es tracta d'una novel·la de qualitat".

Des del departament de narrativa de La Central destacaven "les vendes excepcionals" de la novel·la durant aquest primer dia. "Durant els mesos de juliol i agost ha vingut força gent que preguntava pel nou llibre de Jaume Cabré. L'expectació era alta i les vendes del primer dia han superat les expectatives. Si segueix a aquest ritme, d'aquí 10 o 15 dies Jo confesso batrà tots els rècords". El departament de compres de La Central havia fet una "comanda generosa" de la novel·la, difícil d'exhaurir en pocs dies. Tot i així, consideren que la primera edició del llibre -que en català és de 18.000 exemplars i en castellà de 25.000- pot ser que es liquidi a mitjans d'octubre. "Les editorials han optat per una tirada curta, una opció lògica en temps de crisi. És un llibre que caldrà reeditar segur".

Tornar als orígens

En només 24 hores, la cooperativa Abacus ha arribat a vendre 150 exemplars de Jo confesso . La Casa del Llibre del passeig de Gràcia, 40. Laie, una vintena. "Teníem unes quantes comandes fetes amb antelació -explicava Lluís Morral, llibreter de Laie-. Si comparem la venda de la nova novel·la de Jaume Cabré amb El mapa i el territori , l'altra gran novetat que s'acaba de posar a la venda, Cabré guanya la partida a Michel Houellebecq".

Nascut a Barcelona l'any 1947, Jaume Cabré ha anat guanyant lectors amb els anys: La teranyina (1984) va ser un dels seus primers encerts comercials, al qual es van afegir Senyoria (1991), L'ombra de l'eunuc (1996) i, sobretot, Les veus del Pamano (2004), que en català ha superat els 120.000 exemplars, en alemany, 450.000 i ha estat traduïda a onze llengües.

stats