Societat 09/02/2015

Un estudi confirma que replantar posidònia al mar ajuda a reduir el CO2 a l'atmosfera

Científics catalans i australians analitzen els resultats d'una praderia restituïda entre 1994 i 2006

Ara
1 min
Vital per al mediterrani Una praderia de posidònia arrelada al fons del mar. Els seus boscos acullen centenars d'espècies.

BarcelonaUn estudi internacional ha confirmat que la replantació de posidònia, una planta marina que crea colònies en forma de praderies i és essencial per a la bona salut dels ecosistemes mediterranis, pot servir també per captar diòxid de carboni (CO2) de l'atmosfera.

El treball, en què han participat científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Oceans Institut de la University of Western Australia, corrobora que la replantació de praderies no només evita que s'erosionin aquests dipòsits de carboni, sinó que també té potencial per captar-ne noves emissions. De fet, la reducció de l'expansió de la posidònia pot convertir-se en una nova font d'emissions perquè la mort d'aquestes plantes suposa l'alliberament del carboni que les plantes acumulen al llarg de dècades i segles. És a dir, un nou problema per a un planeta en què els gasos d'efecte hivernacle no han deixat d'augmentar i contribueixen a l'escalfament global.

"L'àrea potencial disponible per dur a terme projectes de replantació amb angiospermes marines és enorme", diu l'investigador de la UAB i coautor del treball, Pere Masqué. La investigació s'ha publicat a la revista 'Journal of Ecology' i s'ha basat en l'anàlisi d'una llacuna costanera al sur d'Austràlia occidental, coneguda com a Oyster Harbour. Aquest indret va patir una reducció molt gran de la superfície de posidònia entre els anys 60 i 80, però a partir del 1994 va tornar a créixer, en gran part gràcies a les replantacions que es van fer fins el 2006.

stats