Societat 26/09/2014

Confirmada la presència de legionel·la en una torre de Sabadell

Salut Pública dóna per controlats els brots de la malaltia a Sabadell i Ripollet

Mario Martín Matas
1 min
Passatge Enginyer Playà 38-42, a Sabadell, on es troba la torre de refrigeració amb legionel·la / GOOGLE STREET VIEW

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat aquest divendres la presència del bacteri de la legionel·la en una torre de refrigeració de la ciutat de Sabadell, ubicada al número 38 del passatge Enginyer Playà i propietat de l'empresa Tratamientos Térmicos Carreras, tot i que encara és aviat per determinar si aquesta és la torre responsable de les cinc morts per legionel·losi ocorregudes a Sabadell.

Les anàlisis de laboratori han comprovat la presència d'una "colonització important" del bacteri en aquesta torre, tancada des de diumenge passat davant la sospita que pogués estar infectada. L'empresa ha assegurat que havia estat tancada per vacances i que tres dies abans que la tornessin a engegar, el 25 d'agost, va ser netejada tal i com marquen els protocols.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, ha assegurat que aquest circuit segueix sense funcionar des de dijous, i que hauran de ser les analítiques en curs les que demostrin l'eventual coincidència entre el bacteri ambietal i la legionel·losi clínica. En qualsevol cas, ha recordat que en entre el 50% i el 60% dels brots es tanquen sense que s'arribi a conèixer l'origen.

Després d'una setmana sense que es produeixin nous casos, Salut Pública considera que es poden donar els dos brots per "controlats", tot i que encara amb prudència. La hipòtesi principal segueix sent que els brots de Sabadell i Ripollet són dos de diferents, que han coincidit en el temps. En total han provocat 40 casos confirmats, amb el resultat de vuit morts -cinc a Sabadell i tres a Ripollet-. Onze persones segueixen ingressades a l'hospital, dos d'elles en estat "molt greu".

stats