Un macaco confiscat pel Govern fa una dècada es mor (probablement de vell) esperant el trasllat

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals reclama que es faci una autòpsia al primat

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha denunciat avui la mort, probablement de vell, d'un macaco confiscat pel Govern fa deu anys i que des de llavors continuava a la casa on l'havien trobat esperant que el traslladessin.

El 2006 es van trobar dos macacos de Barbaria, un mascle i una femella de 12 i 14 anys, respectivament, que vivien en una casa particular a Guardiola de Font-rubí, a l'Alt Penedès. Com que eren animals protegits i és il·legal tenir-ne a casa, el cas es va denunciar a la Generalitat, que els va confiscar.

La parella de macacos va quedar en dipòsit a la casa on els havien trobat. El cas va arribar a FAADA el novembre del 2015, a través de Fundació Mona, que en principi s'havia d'encarregar dels animals però al final no va poder fer-ho.

FAADA es va oferir a la Generalitat per buscar un lloc on dur els animals i van començar les gestions però, segons l'entitat, el Govern els va prohibir assistir a les operacions de rescat al·legant raons de seguretat i benestar dels animals. L'entitat explica que quan ja s'estava organitzant el trasllat un dels exemplars va morir i vol que la Generalitat informi de les causes de la mort i del resultat de l'autòpsia.

L'entitat sospita que l'autòpsia no es va fer "perquè probablement l'animal havia mort de vell", encara que considera que s'hauria d'haver comprovat.

L'associació ha explicat que l'administració no disposa d'un centre de recuperació de fauna salvatge per allotjar els animals decomissats, de manera que molts es queden en dipòsit, durant anys, a les cases dels propietaris que els tenien de forma il·legal.

FAADA recorda que el centre de recuperació de primats AAP Primadomus, de Villena (Alacant), està obert des de novembre de 2009, i és un centre especialitzat en el rescat d'aquests exemplars, i no entén per què aquests animals es van quedar tants anys a casa del seu propietari.