Societat 31/03/2013

El conflicte de l'IVA als menjadors escolars arriba a la Comissió Europea

Un normativa europea estipula que aquest servei està exempt de taxes. L'Associació Catalana d'Empreses del Lleure l'Educació i la Cultura denuncia que la mesura es fa amb "ànim recaptatori"

Acn
2 min

BarcelonaLa resolució de la Direcció General de Tributs obliga les empreses mercantils que ofereixen serveis de menjador o extraescolars a les escoles a facturar amb el 21% d'IVA, un fet que xoca amb la normativa europea que marca com a exemptes aquestes activitats per ser activitats educatives. Per això, l'eurodiputat d'UDC Salvador Sedó ha traslladat la qüestió a la Comissió Europea per aclarir una situació ''dificultosa'' a totes les entitats que es dediquen a aquests serveis. Les empreses que ofereixen aquests serveis han vist reduir el seu marge de benefici, ja limitat, i alerten que es perdrà qualitat. Per aquest motiu, els diferents actors reclamen una nova lectura de la llei.

Un sostre limitat

La Generalitat de Catalunya marca que el preu màxim que ha de pagar cada alumne als 6'20 euros, i per això, les empreses que ofereixen aquests serveis, que normalment estan contractades per les diferents Ampes de cada centre escolar, no poden superar aquest topall. Això fa que deixi ''lligades de mans i peus'' a les empreses.

Així ho ha explicat Pep Montes, gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure l'Educació i la Cultura (ACELLEC) que lamenta que no es tingui en compte el ''dany econòmic'' que es fa en un sector de relleu molt important a Catalunya, a la vegada que es genera ''dany social'' a les famílies del país. I és que Montes destaca que tant el menjador com les activitats extraescolars són serveis ''molt bàsics'' i que no es pot carregar més marge a les famílies.

Des de l'ACELLEC s'alerta doncs que l'única manera que tenen les empreses de fer front a aquests impostos és rebaixar la qualitat dels serveis, i per tant, reduir el nombre de monitors que atenen els infants al dia a dia, per exemple. Per això, Montes destaca que l'aplicació no només té conseqüències econòmiques dolentes sinó que es posen en dubte drets socials i el vulneren els drets de la infància a l'accés de l'educació.

''Ànim recaptatori'' de la mesura

Des de l'ACELLEC s'ha denunciat que la disposició de la Direcció General de Tributs que ha resolt una consulta del 2010, amb l'aplicació del 21% d'IVA per part d'aquestes empreses té un clar ''ànim recaptatori'' ja que s'ha saltat la llei, n'ha fet una lectura restrictiva i s'ha saltat la directiva europea que eximeix d'aquest impost les qüestions relacionades amb l'atenció a la infància i la joventut.

La FaPac reclama una reforma de la llei o un canvi d'interpretació

La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya exigeixen que aquesta interpretació tan ''restrictiva'' que s'ha imposat darrerament es modifiqui i es reformi la llei per evitar que es repeteixin situacions semblants i consideren que el monitoratge d'aquests serveis i també l'àpat haurien d'estar exempts d'IVA.

El preu màxim es mantindrà en els 6'20 euros

El Departament d'Ensenyament no s'ha posicionat en aquest conflicte perquè considera que són qüestions que han de resoldre les empreses perquè a més són serveis que no se subministren en horari lectiu. Tanmateix, s'ha garantit que el preu no es modificarà per aquesta aplicació de l'IVA i que continuarà sent de 6'20 euros per cada nen i àpat com a màxim.

stats