Societat 28/04/2011

La congressista Giffords veurà el llançament

N.f.
2 min
01. El transbordador espacial, a terra.  02. Un moment de l'entrenament dels tripulants.  03. El comandant Kelly.  04. El centre de control del transbordador.

Washington."Està preparada per ser aquí i està molt emocionada per aquest viatge", va explicar dimarts l'astronauta Mark Kelly, el marit de la congressista demòcrata Gabrielle Giffords, que va rebre un tret al cap al gener en el tiroteig de Tucson, Arizona. Kelly, que és el comandant de la missió de l'Endeavour, va anunciar que els metges han autoritzat el desplaçament de la seva dona perquè vagi al llançament. "Serà una experiència important perquè continuï la seva progressió en la teràpia", va dir el seu metge, Gerardo Francisco.

La legisladora nord-americana es recupera en una clínica de rehabilitació a Houston (Texas) després que l'impacte de bala que li va travessar el cervell li causés greus lesions. Aquesta serà la primera aparició pública de Giffords des de la massacre perpetrada per Jared Loughner, de 22 anys, en què van morir sis persones, entre elles una nena de nou anys, i tretze més van resultar ferides.

Kelly, líder del grup

El comandant Kelly, que lluïa al canell dret una de les polseres de l'oficina de la congressista en suport a Giffords, va explicar que la seva dona ha treballat "molt" per ser present en el llançament del transbordador de demà al Cap Canaveral, a Florida. El president d'EUA, Barack Obama, també hi serà, amb la seva dona, Michelle, i les seves filles, Sasha i Malia.

Després de mesos preocupat per l'estat de salut de la seva dona, l'astronauta Mark Kelly enlairarà la nau espacial com a comandant de la missió i responsable dels seus cinc companys de tripulació i de l'èxit del vol. Alguns es pregunten si està preparat després de la tragèdia, perquè està a punt d'embarcar-se en un viatge en què qualsevol moment de distracció o vacil·lació pot ser mortal. Tot i l'estrès que ha patit els últims mesos, els seus companys i diferents experts estan convençuts que sí que ho està. És un veterà amb quinze anys d'experiència que ha participat en dues missions espacials com a pilot i va comandar el transbordador espacial Discovery el 2008. "He estat molt ocupat els últims mesos -va explicar Kelly en una entrevista a la cadena de televisió CBS-, però no he arribat mai tard al meu entrenament, he treballat molt amb el meu equip, que ha fet un gran treball i estarà preparat divendres". Kelly va assegurar que té un bon sistema de suport i que molta gent està ajudant Giffords.

Estarà al capdavant de la missió STS-134 de la NASA, que completen el pilot Gregory Johnson i els especialistes de missió Michael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel i un astronauta de l'Agència Espacial Europea, l'italià Roberto Vittori. Ells seran els encarregats d'instal·lar l'espectròmetre AMS-2 a la part exterior de l'Estació Espacial Internacional. El detector de física, que conté un imant de grans dimensions, mesurarà els rajos còsmics i buscarà diferents tipus de matèria inusual, com la matèria fosca i l'antimatèria. Mike Leinbach, director de l'operació, va afirmar que l'entrenament per a l'última missió de l'Endeavour "està anant molt bé". El viatge començarà demà i està previst que acabi el 13 de maig, si el temps ho permet.

stats