Un gran parc connectat amb escales mecàniques: així serà el nou Hospital de la Vall d'Hebron

Els estudis Baas Arquitectura i Espinet/Ubach projecten un nou edifici amb un gran vestíbul i una nova façana per al centre hospitalari

És una petita ciutat per on passen cada dia 50.000 persones, però el recinte hospitalari de la Vall d'Hebron es concep encara com un  laberint d'edificis dispersos i de difícil accés, i el mateix conseller de Salut, Toni Comín, ha reconegut que hi ha un " desencaix inacceptable entre el servei i l'excel·lència de l'hospital i l'edifici". Però això canviarà en 5 anys. La futura Vall d'Hebron tindrà menys edificis i més espais verds i serà més accessible i oberta als barris. Així ho han projectat els arquitectes Jordi Badia Espinet/Ubach, que són els que han guanyat un projecte que preveu convertir el recinte en un gran parc on els edificis estaran integrats en l'entorn i connectats entre si per un eix vertical d'escales mecàniques

El disseny d'aquest grup d'arquitectes ha sigut seleccionat entre 5 propostes per un jurat internacional, que n'ha destacat sobretot la integració al nou campus i la barreja d'una imatge clàssica i plàcida sense renunciar a la monumentalitat. La proposta és derrocar el màxim nombre d'edificis possible per transformar el recinte en un "gran bosc mediterrani", i aconseguir que les noves edificacions que s'hi instal·lin no es percebin com un pedaç sinó que s'integrin en l'entorn. En concret, s'aixecaran dos edificis nous, un centre de recerca i una recepció.

La reforma del campus serà total. S'hi instal·larà un nou eix vertical que permetrà anar des del nivell de la vorera de la ronda de Dalt fins a la cota més alta del recinte amb escales mecàniques. A la vegada es construiran tres passadissos horitzontals que creuaran el gran parc de manera horitzontal, per connectar l'hospital amb els barris Montbau i Sant Genís. Ara hi ha una tanca que aïlla el recinte dels barris.

 

Un dels objectius dels arquitectes és limitar l'entrada dels vehicles al recinte i per això es convertiran els carrers laterals en una circumval·lació que envolti l'hospital. S'hi afegirà també un anell interior perquè els pacients amb més dificultats puguin pujar i baixar del cotxe. 

Una de les actuacions més importants serà crear un  nou edifici entre la tanca actual de l'entrada i l'edifici general que actuarà com a gran vestíbul al passeig de la Vall d'Hebron i que incorporarà una gran plaça cívica d'accés, que concentrarà l'accés per als vianants i connectarà amb el transport públic. Aquest nou espai també incorporarà una cafeteria, un auditori, una sala d'exposicions i botigues. 

En aquest punt, el projecte va molt més enllà de posar ordre al recinte hospitalari i proposa també cobrir la ronda de Dalt, de manera que hi hagi més espai d'entrada, amb una gran plaça i fins i tot una nova entrada de metro. 

El nou edifici de recerca

L'altre edifici que s'aixecarà des de zero és el nou edifici del Vall d'Hebron Institut de Recerca, que tindrà 5.000 metres quadrats. S'ubicarà entre l'edifici de la UAB i el de l'Hospital de Traumatologia, a la zona on ara hi ha una antiga bugaderia, que s'enderrocarà per construir un nou edifici amb molts finestrals i tocs mediterranis, com un celobert i una terrassa verda com a teulada.

Les primeres obres d'aquesta construcció començaran aquest any gràcies a una inversió de 15 milions d'euros, procedents dels fons europeus FEDER. 

De fet, el projecte s'ha dissenyat de forma modular, de manera que cada una de les parts es podrà construir de forma independent. 

La transformació del VHIR no inclou només un nou edifici de recerca, sinó que implica una profunda renovació del campus de la Vall d'Hebron, una petita ciutat per on cada dia passen la meitat de persones que a l'aeroport del Prat. 

Més continguts de