Societat 10/05/2013

El conseller, el delegat del Govern, els toros i els turistes russos: els ingredients de l'última polèmica taurina a Catalunya

Tensió al Govern per les curses de toros d'Alfara de Carles. Interior diu que les sancionarà si es demostra que són un espectacle; el delegat a les Terres de l'Ebre les defensa com a font d'ingressos

Ara
3 min
Fins ara la Generalitat ha considerat que les curses, que en teoria no són cruels, no incompleixen la llei / ECONCIENTIZA

BarcelonaLes curses de braus són il·legals a Catalunya, però per molts ciutadans els toros continuen sent un espectacle. I un espectacle que dóna diners. El còctel entre la protecció dels animals, la preservació de les tradicions i les fonts d'ingressos econòmiques segueix alimentant la polèmica sobre la continuació d'activitats relacionades amb la tauromàquia. Superada la batalla més visible, la de la plaça de toros Monumental de Barcelona, la guerra es lliura ara a les Terres de l'Ebre, on els toros continuen servint per divertir-se i guanyar diners. L'últim episodi de la polèmica és la discrepància oberta entre el departament d'Interior i la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, sobre la legalitat o no de les proves de toros d'Alfara de Carles.

Les proves de toros es fan per comprovar si els toros són prou braus. Tradicionalment estaven pensades com una pràctica ramadera, no com un espectacle. Oficialment, segueixen sense ser un espectacle, raó per la qual la seva realització s'escapa de les competències del departament d'Interior, que regula els actes públics. Ara bé, pels turistes convençuts que quan són a Catalunya són a Espanya, i que necessiten sol, sangria i toros, la prohibició de les curses de braus ha deixat un forat. Un forat que algú s'ha afanyat a omplir. Per les Terres de l'Ebre, amb una economia especialment fràgil, tradicions com els correbous són una atracció turística i, per tant, una font d'ingressos.

El problema és saber si les proves de toros d'Alfara de Carles són o no un espectacle, i si s'han de prohibir o no. I el que ha quedat clar aquest divendres és que el Govern no aconsegueix parlar amb una sola veu en aquest tema. El departament d'Interior diu que vol que es compleixi la llei, i està disposat a prohibir les proves si es demostra que són un espectacle. Per la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, en canvi, les proves són una font d'ingressos que no es pot tancar.

Espadaler amenaça amb sancions

La polèmica es va obrir arran de la denúncia presentada als jutjats per la plataforma Prou!, que en demana la supressió amb l'argument que vulneren la llei. Ho fan? El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que la Generalitat sancionarà els ramaders que duguin a terme les proves si es converteixen en espectacles públics. "Les proves de toros no són un espectacle, i per això aquí no hi podem entrar. Però si es converteixen en un espectacle estan expressament prohibides per la legislació. I des d'aquesta perspectiva, no les podrem permetre i procedirem a sancionar", ha indicat Espadaler en declaracions a l'agència Efe. Fins ara, la Generalitat assegurava que les proves –en realitat, una cursa de braus on l'animal no rep ferides– no incomplien la llei.

Ben diferent és la visió del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, per qui les proves suposen una font d'ingressos important per l'afluència de turistes russos. A Alfara de Carles dues empreses comercialitzen paquets que inclouen la visita a les instal·lacions, el dinar i les proves de toros. "És una cosa positiva per al territori. Porta turistes russos, que deixen molts diners a les Terres de l'Ebre i a Alfara de Carles, i la meva primera reacció és de decepció" si se sancionen, ha afirmat Pallarès, per qui "si hi ha una denúncia, evidentment la Generalitat ha d'actuar". Fins ara, la Generalitat no s'oposava a les proves perquè l'animal, en teoria, no pateix.

"Motius lucratius"

Amb tot, la plataforma Prou! va portar als jutjats les proves d'Alfara de Carles, en considerar que vulneren la normativa. La prova, celebrada normalment en el món taurí amb caràcter privat, suposa el toreig de diversos toros durant una mitja hora per comprovar si són braus o no. L'animal no mor. Malgrat això, Prou! creu que, fruit de la prohibició taurina que va entrar en vigor el 2012 a Catalunya, aquestes proves s'han transformat en un espectacle nou, que no té res a veure amb els correbous, i que se celebren de manera pública afegint-hi elements propis. La llei 28/2010, de reforma de la llei de protecció dels animals, aprovada al Parlament, prohibeix específicament en el seu article 6 "els espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin lloc dins o fora de les places de toros", amb l'excepció dels tradicionals correbous, regulats en una llei posterior. Prou! ja va presentar una primera denúncia el juliol del 2012 davant la conselleria d'Agricultura, que va ser arxivada i va motivar un recurs d'alçada davant la direcció general del Medi Natural, que va ser igualment desestimat i ha desembocat finalment en la presentació als tribunals del recurs contenciós administratiu.

La portaveu de Prou!, Anna Mulà, defensora al Parlament de la llei que va possibilitar la prohibició taurina, ha avançat que en cas de no estimar-se el nou recurs acudiran al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

stats