SOCIETAT

Justícia començarà a buidar la presó Model l'any 2015

Hi haurà un nou centre de preventius al sud de Barcelona i un centre obert al nord. Els terrenys els posarà l'Ajuntament

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha anunciat aquest dijous al Parlament que es començarà a buidar la Model, l'històric centre penitenciari de l'Eixample, l'any 2015.

En la seva compareixença davant la comissió de Justícia, ha explicat que, de cara al 2016, hi haurà un nou centre de preventius al sud de Barcelona -aportarà 500 places noves-, que haurà de ser "proper a les seus judicials per al desplaçament". També es preveu construir un nou centre obert al nord amb 800 places. Els terrenys els posarà l'Ajuntament, que alhora recuperarà els de l'Eixample –on hi ha l'antiga presó– i els del centre obert de la Trinitat.

El trasllat de presos de la Model començarà el 2015 i serà progressiu i per mòduls. La majoria d'interns de la Model aniran al centre de preventius.

Segons Gordó, l'equipament previst per l'exconsellera Montserrat Tura a la Zona Franca –que havia de substituir la Model– era de dimensions "exagerades" i s'ha descartat. Les previsions feien una estimació de població penitenciària de 12.000 interns a les presons catalanes a finals de l'any 2012, quan en realitat finalment s'ha situat en 10.000 al darrer trimestre del 2013.

El conseller ha presentat aquests dijous el nou pla d'equipaments 2013-2020 per adequar les infraestructures penitenciàries futures a l'evolució real dels reclusos. Així, el pla preveu que a finals del 2020 Catalunya disposi de 12.067 places -la previsió és entorn dels 11.600 reclusos.

El pla preveu la remodelació del centre de dones de Barcelona Wad-Ras, al Poblenou, com a centre preventiu femení, centre obert de dones i centre penitenciari de mares. La població femenina penada també tindrà places específiques en els nous centres previstos.

Inauguració de Puig de les Basses i El Catllar

El centre penitenciari de Puig de les Basses, a Figueres, obrirà les portes l'any 2014. Aquesta presó, que s'havia d'inaugurar el 2012, està tancada, però costa a la Generalitat un milió i mig d'euros al mes en dret de superfície. Amb la inauguració de la nova presó, que aporta 1.018 places noves, es tancarà la centenària presó de Figueres. A més, el centre penitenciari de Girona es reconvertirà en un centre de règim obert.

La presó situada al Catllar s'obrirà l'any 2015 i també suposarà la reconversió de la presó de Tarragona.

Més de 400 milions d'inversió

La inversió prevista per al nou pla 2013-2020 és de més de 400 milions: 170,5 en concepte de remodelacions i nous equipaments, i 127 milions i 122 milions en concepte de drets de superfície per a Puig de les Basses i El Catllar, respectivament.