SALUT
Societat 29/12/2017

Es consolida el policonsum: l'addicció a diverses drogues a la vegada

Projecte Home també detecta un increment d'addictes al 'chemsex'

Lara Bonilla
4 min
Un noi es fa un porro en un parc de Barcelona

BarcelonaUna de cada tres persones ateses aquest any a Projecte Home té una addicció a dues o més substàncies alhora. És el que es coneix com a policonsum. Entre els policionsumidors, la majoria, el 85%, manifesten una addicció a la cocaïna, un 71% a l'alcohol i un 25% al cànnabis. També s'ha detectat un "ús preocupant" dels psicofàrmacs (benzodiazepines) que no es tradueix en més demandes de tractament perquè són fàrmacs de curs legal, que s'adquireixen amb recepta mèdica "i no es percep el risc que tenen", diu Oriol Esculies, president de Projecte Home Catalunya.

En molts casos, els usuaris no són conscients dels riscos de combinar diverses substàncies: més toxicitat, més sobredosis, possibilitat de desenvolupar més trastorns psiquiàtrics i més resistència a demanar ajuda. "Els policonsumidors busquen ampliar o contrarestar els efectes adversos d'aquestes substàncies i combinant-ne diverses aconsegueixen aquestes sensacions", explica Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya. Per exemple, el cànnabis pot servir per fer baixar l'estimulació de la cocaïna, i els ansiolítics s'usen per substituir la cocaïna quan d'aquesta substància no se'n té a l'abast.

Carles, superar el policonsum

El Carles, de 39 anys, és un exemple del que és el policonsum. Va començar a beure molt jove, amb 15 o 16 anys, i d’aquí va passar al cànnabis i a la cocaïna, substàncies que ha pres de forma combinada des de llavors juntament amb d’altres. Quan una droga ja no li proporcionava els efectes desitjats, combinava una substància amb una altra. “Arriba un nivell que portes tants anys consumint que la droga no et dóna l’impuls del primer dia i busques la combinació per arribar a aquell nivell”, reconeix. Va començar com un consum en ambients de festa però es va traslladar al seu dia a dia. “Et vas tancant i acabes consumint sol”, explica el Carles, que va perdre feines per culpa de l’addicció. El crit d’alerta el va donar la seva parella. El Carles, en tractament, ha fet “un canvi brutal”. “I no està tot fet, és un procés llarg, de tota la vida, perquè és una malaltia crònica”, reconeix. Ara ha recuperat les regnes de la seva vida: “Ara sóc la persona que hauria sigut” si les drogues no s’haguessin creuat en el camí. “Jo no havia sigut mai la persona que sóc ara”.

Auge del 'chemsex'

Però aquest no és l'únic policonsum. Les addiccions a les substàncies sovint també es barregen amb les anomenades addiccions socials, i s'ha observat que el consum problemàtic de drogues sovint es barreja amb addiccions sense substància com el joc patològic o l'addicció al sexe. En aquest sentit s'ha notat un increment del 'chemsex', una de les pràctiques de risc emergents a Barcelona que es caracteritza per l'ús de diverses drogues en contextos sexuals. S'ha detectat, sobretot, a grans ciutats com ara Barcelona, Madrid i València, i és més prevalent entre homes gais de 25 a 40 anys. Tot i que la cocaïna és la substància principal en els casos d'addicció al sexe, en el 'chemsex' també destaquen l'ús de mefedrona, metamfetamina, GHB, ketamina i 'popper', substàncies amb efecte estimulant, afrodisíac, anestèsic i vasodilatador que serveixen per desinhibir-se i per allargar la pràctica sexual.

Projecte Home alerta que el 'chemsex' és una pràctica d'alt risc per les seves possibles conseqüències, com ara l'increment de les infeccions de transmissió sexual, el risc de sobredosi, el baix rendiment laboral, el deteriorament físic i mental o la depressió.

L’Enrique, de 45 anys, està en tractament per superar l’addicció al Chemsex, és a dir, al consum de drogues en un context sexual, en què es va iniciar fa tres anys. A través d’una aplicació al mòbil, acudia a les sessions de Chemsex. “Creus que ho tens controlat però les drogues et controlen a tu”, diu. Els caps de setmana consumia en maratons de sexe i drogues -en el seu cas, sobretot GHB, ketamina i speed- i quan arribava el diumenge prenia ansiolítics per descansar abans d’anar a treballar. “Practiques sexe amb molta gent, m’era igual 13 que 14, fins que el cos digui prou”, explica l’Enrique que ara és conscient del risc de les malalties de transmissió sexual. “No hi ha filtre. En aquell moment no penses en el VIH”, reconeix. Va trigar un any en adonar-se que tenia un problema. “Hi ha un moment que toques fons. Vaig deixar de veure els amics i em vaig ficar en ambients de festa. La baixa autoestima et porta a consumir i llavors estàs content amb tu mateix però és tot fictici”, assegura l’Enrique, que ha recuperat la seva rutina.

Cànnabis i TIC entre els adolescents

Pel que fa a les addiccions entre els més joves -de 13 a 21 anys-, el 81% de les persones que acudeixen a Projecte Home tenen problemes d'addicció al cànnabis, combinat amb el tabac i l'alcohol. També s'ha detectat que la gran majoria també abusen de les TIC, principalment del telèfon mòbil i dels videojocs.

Projecte Home està adaptant els tractaments per atendre aquestes noves addicions.

Concert solidari

L'Auditori de Barcelona acollirà el pròxim 7 de gener el concert solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) en benefici de l'ONG Projecte Home Catalunya, que atén persones drogodependents.

El director de la JONC, Manel Valdivieso, ha presentat el programa del concert, que té com a títol 'Hope!' (Esperança!) perquè "és allò que es necessita quan tot està en contra". En aquest acte, els membres de la JONC, d'entre 16 i 22 anys, tenen l'oportunitat a través de la seva música de "sentir-se útils i veure que tots estem en risc i necessitem ajudar-nos", ha considerat Valdivieso.

El concert comptarà amb peces de Schönberg ('Supervivent de Varsòvia'), Strauss ('Lied op.27 núm. 4 "Morgen"'), Schubert ('Canto dels esperits sobre les aigües') i Dvorák, que protagonitza l'acte amb la seva 'Simfonia núm. 9'.

stats