Societat 19/02/2014

Barcelona endureix l'ordenança i prohibeix consumir alcohol al carrer "amb qualsevol envàs"

La modificació de l'ordenança vol acabar també amb el consum amb gots de plàstic

Agències
2 min
Un venedor, al parc de la Ciutadella / PERE VIRGILI

BarcelonaEn cap envàs. A partir d'ara barcelonins i turistes no podran consumir alcohol als carrers de la capital, independentment de l'envàs que el contingui. Fins ara l'ordenança especificava la prohibició de consumir begudes alcohòliques envasades en vidre o llauna. Ara, però, una modificació de la norma tanca la porta a l'ús del plàstic, que molts bars havien ideat per evitar la prohibició. Falta per veure quina incidència tindrà la norma, que en el cas de les llaunes no es compleix de forma clara.

CiU i PP han acordat modificar l'ordenança de civisme per clarificar que la prohibició de beure alcohol a l'espai públic de Barcelona és "per a qualsevol mena d'envàs" i eliminar la referència als recipients de vidre o llauna. La iniciativa dels populars ha estat debatuda a la comissió de Presidència i Règim Interior de l'Ajuntament de Barcelona, en què ha sortit aprovada gràcies al suport del govern de CiU.

La portaveu del PP, Àngels Esteller, ha justificat la necessitat de modificar l'ordenança, a la qual els populars no van donar suport el 2009, perquè tal i com està no ofereix a la Guàrdia Urbana les eines que necessita per combatre l'hàbit de beure al carrer que, ha assegurat, "està generant grans conflictes".

Els grups d'esquerra, en contra

PSC, ICV-EUiA i UxB, que s'han oposat a la modificació, han coincidit a considerar-la innecessària perquè l'ordenança ja prohibeix el consum de begudes alcohòliques a l'espai públic quan causa molèsties. A més, els tres grups de l'oposició s'han cenyit al redactat de la proposta. que planteja "la prohibició del consum de begudes alcohòliques als espais públics en qualsevol mena d'envàs, per causar molèsties a les persones que utilitzen l'espai públic i els veïns". Per a aquests grups, amb aquest redactat, es pressuposa que, per exemple, el beure alcohol al carrer causa sempre molèsties i es podria multar un treballador que beu una cervesa quan es menja l'entrepà sense causar cap molèstia.

36.000 multes

En aplicació de l'ordenança de civisme, l'any passat es van imposar a Barcelona 36.000 multes per consumir begudes alcohòliques en espais públics. Els grups d'esquerra del consistori també han aprofitat per assenyalar la "hipocresia" d'afavorir la implantació de terrasses i vetlladors a la ciutat, en els quals es pot consumir alcohol, i a la vegada, insistir que per motius de salut pública cal sancionar-ne el consum a l'espai públic. El tinent d'alcalde Joaquim Forn ha discrepat dels arguments de l'oposició i ha assegurat que "simplement aquesta modificació clarifica".

Després d'aquesta aprovació inicial, aquesta modificació de l'apartat 2 de l'article 46 de l'Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana a l'Espai públic de Barcelona, serà sotmesa a informació pública per un termini de trenta dies hàbils. Una vegada superat aquest tràmit en què es poden presentar al·legacions, tornarà a ser debatuda en comissió, abans de ser sotmesa a l'aprovació del ple.

stats