Societat 26/10/2011

El consum de cànnabis crea "caos cognitiu" al cervell, segons un estudi

Un estudi de la Universitat de Farmacologia de Bristol indica que el cànnabis interromp les ones cerebrals i provoca problemes en la memòria i en la presa de decisions

Efe
2 min

WashingtonEl consum de cànnabis pot generar alteracions en la concentració i la memòria que poden desembocar en problemes neurofisiològics o de conducta, segons indica un estudi publicat per la revista Journal of Neuroscience. Els investigadors han descobert que a causa del consum reiterat de cànnabis l'activitat cerebral es torna descoordinada i inexacta, com en casos d'esquizofrènia.

L'estudi, dut a terme per científics del departament de Farmacologia de la Universitat de Bristol (Gran Bretanya), analitza com les xarxes cerebrals "desorquestrades" poden ser producte dels efectes negatius del cànnabis sobre la memòria i el pensament.

El doctor Matt Jones, un dels autors de la investigació, equipara el funcionament de les ones cerebrals al d'una gran orquestra en la qual cadascuna de les seccions va establint un determinat ritme i una afinació que permeten processar la informació i guien el nostre comportament. Per comprovar-ho, Jones i el seu equip han inoculat en un grup de rates un fàrmac que s'assembla al principi psicoactiu de la marihuana i el cànnabis. D'aquesta manera, han mesurat la seva activitat elèctrica neuronal.

Els resultats demostren que el cànnabis interromp completament les ones cerebrals a través de l'hipocamp i l'escorça prefrontal, com si les seccions d'una orquestra toquessin desafinades i fora de ritme. Jones ha advertit que justament aquestes zones del cervell són fonamentals per a la memòria i la presa de decisions. A més, indica que estan vinculades a la patologia de l'esquizofrènia.

Com a producte de les proves, les rates es mostraven desorientades a l'hora de recórrer un laberint i eren incapaces de prendre decisions adequades. "L'abús de la marihuana és comuna entre els malalts d'esquizofrènia i estudis recents han mostrat que l'ingredient psicoactiu de la marihuana pot induir símptomes d'esquizofrènia en individus sans", explica Jones.

"Els resultats de la investigació", ha afegit el científic, "són importants per millorar la nostra comprensió de les malalties psiquiàtriques, que poden aparèixer com una conseqüència de cervells desorquestrats, que poden ser tractats a través de teràpies d'afinació".

stats