Societat 21/04/2015

Els consumidors de cànnabis mostren una tendència a tenir falsos records

Ho diu un estudi de l'Hospital de Sant Pau i el de Bellvitge, la UAB i l'IDIBELL que s'ha publicat a la revista 'Molecular Psychiatry'

Acn
2 min
Un fumador de marihuana a l’interior d’un club cannàbic.

BarcelonaUn estudi del grup de recerca en Neuropsicofarmacologia Humana de l'Institut d'Investigació Biomèdica de l'Hospital de Sant Pau i investigadors de la UAB, en col·laboració amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), ha conclòs que els consumidors de cànnabis mostren més susceptibilitat a tenir falsos records i creure que han viscut situacions diferents de les reals. El treball, publicat a la revista nord-americana 'Molecular Psychiatry', demostra per primer cop que els consumidors de cànnabis tenen menys activitat en l'hipocamp, que és una estructura clau vinculada a l'emmagatzematge dels records.

Els autors de l'estudi recorden que la memòria és un procés mal·leable que es va construint de forma progressiva i que és susceptible de les distorsions o els falsos records. Aquestes disfuncions de la memòria són més freqüents en diversos trastorns neurològics o psiquiàtrics, però també en la població sana a mesura que augmenta l'edat. Un fenomen habitual és tenir falsos records de situacions viscudes a la infància i que creiem recordar perquè persones de l'entorn les han explicat moltes vegades.

A l'estudi, els investigadors de Sant Pau i de Bellvitge van demanar a un grup de consumidors crònics de cànnabis i a un altre de sa que es fixessin en una sèrie de paraules. Passats uns minuts, es va tornar a presentar les paraules originals juntament amb altres paraules no relaciones i paraules noves relacionades semànticament. A tots, se'ls va demanar quines paraules pertanyien a la llista original.

Els consumidors van creure haver vist amb anterioritat les paraules relacionades semànticament amb més freqüència. A més, utilitzant la tècnica de la imatge per ressonància magnètica, els investigadors van descobrir que els consumidors de cànnabis mostraven menys activació en àrees del cervell associades al procediment dels records i al control general dels recursos cognitius.

L'estudi va trobar aquests dèficits de memòria malgrat que els participants havien abandonat el consum del cànnabis un mes abans de la realització de la prova.

stats