Salut
Societat 23/07/2019

La contaminació de l'aire a l'Estat empitjora i posa Europa en alerta

Les emissions lligades al trànsit van a l'alça aquest any, segons reconeix el ministeri de Transició Ecològica

G.g.g
2 min
Imatge d'arxiu de la boira per contaminació en un episodi d'alerta a Barcelona.

BarcelonaLa qualitat de l'aire a Espanya està en el punt de mira d'Europa. Si bé la contaminació atmosfèrica va millorar lleugerament el 2018, zones com Madrid i l'àrea metropolitana de Barcelona van seguir superant els límits permesos per la Comissió Europea de determinats contaminants, sobretot els vinculats al trànsit. I el que és pitjor, la millora discreta s'ha truncat aquest any, en què les primeres dades apunten a un nou repunt de la contaminació, segons reconeix el mateix ministeri de Transició Ecològica.

Les emissions registrades pel govern espanyol al llarg d'aquest any encara no han sigut validades per l'administració ni tampoc s'han enviat a l'òrgan europeu –al qual s'haurà de notificar abans del 30 de setembre–, però l'Estat ja ha avançat que la qualitat de l'aire ha empitjorat, especialment, en el cas dels gasos contaminants que depenen del transport rodat.

L'any passat, l'aire va experimentar "una lleugera millora" pel que fa a les emissions –si es compara amb les que es van mesurar el 2017– i només Madrid, Barcelona i Granada van superar els valors límits europeus. Ara bé, no tots els contaminants s'han reduït: el diòxid de nitrogen (NO2), les partícules PM10 i l’ozó (O3), que són els compostos més nocius per a la salut i els més presents en entorns metropolitans, van a l'alça.

Els últims episodis de contaminació ambiental que s'han declarat a diferents punts de l'Estat, per exemple a Barcelona, fan presagiar que enguany es pot tornar a incomplir la normativa europea.

Europa podria denunciar l'Estat

La Comissió Europea va llançar l'any passat un ultimàtum als estats membres: qualsevol que violi la directiva sobre contaminants serà penalitzat. Espanya està a un pas d'haver de respondre davant de la justícia europea per saltar-se els límits de contaminació reiteradament. Segons ha avançat 'El País', Brussel·les ja ha pres la decisió de dur l'estat espanyol davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no fer prou per atacar la contaminació de l'aire. La decisió, no confirmada encara per l'òrgan europeu, s'anunciarà previsiblement aquest dijous fruit d'una reunió amb els responsables de Medi Ambient dels diferents estats.

Al maig, la Comissió va descartar portar Espanya al TJUE perquè –va precisar– havia posat en marxa mesures "adequades" per resoldre el problema, com ara l'àrea de baixes emissions Madrid Central. El projecte estrella de l'exalcaldessa Manuela Carmena per reduir les emissions contaminants –que ja s'aplica en altres grans ciutats com Londres– va evitar la sanció, però els estira-i-arronses al consistori, ara que el PP, C's i Vox s'han decidit a paralitzar la restricció de vehicles malgrat el suport judicial, Europa no en treu l'aigua clara i, segons les informacions del diari 'El País', estaria decidida a portar l'Estat als tribunals.

stats