Salut

La contaminació de l'aire pot empitjorar la salut òssia

Un estudi fet a l'Índia associa l'exposició a la pol·lució amb el risc de patir osteoporosi

Ossos afeblits i fàcils de trencar: l'osteoporosi és una malaltia de l'esquelet que evoluciona amb l'edat. Però és molt silenciosa i no deixa rastre de la seva progressió. Els afectats, sobretot gent gran i especialment dones, sovint s'adonen que l'han contret després de patir una fractura òssia. Les causes són diverses: des de la condició genètica i hormonal fins als hàbits de vida poc saludables –alcohol, tabac o sedentarisme i ús excessiu de medicació– i el dèficit de calci i vitamina D. Ara, però, un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha descobert un lligam entre l'exposició a la contaminació de l'aire i una pitjor salut òssia i, per tant, un increment del risc de desenvolupar osteoporosi. 

L'impacte de la pol·lució en la salut té una sòlida literatura científica al darrere. Influeix, per exemple, en l'aparició o l'agreujament de malalties cardiovasculars i respiratòries.  La mortalitat és "la punta de l'iceberg" d'una amenaça que té incidència en moltes malalties, algunes de caràcter crònicPerò segons l'informe publicat a la revista  Jama Network Open, la contaminació també perjudicaria l'esquelet: la contaminació atmosfèrica oxida els ossos. 

Després d'analitzar la relació entre el nivell de contaminants ambientals al sud de l'Índia i la salut òssia de més de 3.700 persones, investigadors de l'ISGlobal conclouen que l'exposició a partícules fines (PM2,5) s'associa a un baix nivell de massa òssia. 

Pèrdua de densitat òssia

Els autors de l'estudi van calcular l'exposició a la contaminació atmosfèrica al voltant dels habitatges dels participants mitjançant els nivells de partícules suspeses en l'aire PM2,5 –partícules fines o de menys de 2,5 micres de diàmetre– i carboni negre. L'exposició anual va ser de 32,8 µg/ m3, molt per sobre dels valors màxims recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (10 µg/ m3). A més, els participants també van informar del tipus de combustible que utilitzaven per cuinar i més de la meitat feien servir biomassa.

Aquesta informació es va creuar amb radiografies dels participants en l'estudi per mesurar la densitat òssia, concretament la massa de la columna i el maluc esquerre. L'investigador Otavio T. Ranzani, primer autor de l'estudi, apunta que "la inhalació de partícules contaminants pot conduir a un augment de la pèrdua mineral òssia, a través de l'estrès oxidatiu i inflamació que produeix la contaminació". 

"Les nostres troballes se sumen a un creixent cos de literatura científica que indica que la contaminació atmosfèrica és rellevant per a la salut òssia, en una àmplia gamma de nivells d'exposició, incloent-hi tant els que trobem en països amb ingressos baixos i mitjans com els d'ingressos alts", segons la coordinadora de l'estudi i del Projecte CHAI, Cathryn Tonne.