Societat 23/03/2012

La fiscalia investiga la contaminació amb gasolina d'aigües subterrànies a Santa Perpètua i Montmeló

Els tècnics municipals asseguren que no hi ha cap risc per a la població en el consum d'aigua

Acn
3 min

BarcelonaLa Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme ha procedit a obrir dues diligències d'investigació per contaminació d'aigües subterrànies, una a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) i l'altra a Montmeló (Vallès Oriental). Segons ha informat el fiscal, la contaminació estaria provocada "en principi" per estacions de serveis. El fiscal ha decidit investigar si una fuita en una benzinera hauria contaminat un aqüífer subterrani a Santa Perpètua després que el cas hagi aparegut als mitjans de comunicació. Pel que fa a Montmeló, la fiscalia ha actuat arran d'una denúncia presentada el 16 de març per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L'estació de servei de Montmeló és del grup Repsol i està ubicada al carrer Vic. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) considera que l'origen de la contaminació és un pou d'aigua amb excés d'hidrocarburs que la benzinera utilitza per al túnel de rentat. L'alcalde de Montmeló, Antoni Guil, coincideix amb aquest diagnòstic i avisa que aquest pou no està legalitzat. L'Ajuntament, d'altra banda, té obert un expedient sancionador amb Repsol per les aigües contaminades.

Repsol, per la seva banda, ha assegurat a l'ACN que "no hi ha proves concloents" que demostrin que la contaminació tingui alguna cosa a veure amb aquest pou. Fonts de la petroliera han explicat que estan en contacte permanent amb l'Ajuntament i la Generalitat i que estan a la seva disposició.

Cap risc per a la població

Els tècnics municipals han assegurat que no hi ha cap risc per a la població en el consum d'aigua. Segons han explicat a l'ACN, les proves que s'han realitzat a la xarxa de subministrament arran d'aquest cas demostren que no hi ha cap tipus d'anomalia en l'aigua de boca.

Les investigacions van començar el desembre passat, quan els tècnics van detectar olor de benzina als lavabos de l'estació de servei. Van precintar-los i van concloure que l'olor s'havia filtrat d'una vàlvula que havia quedat oberta precisament al túnel de rentat. Actualment estan fent obres en una canonada dels lavabos, però Repsol assegura que aquesta actuació no té res a veure amb aquest cas.

A Santa Perpètua la responsable és BP

El cas de Santa Perpètua es remunta a l'estiu del 2011, quan el govern de la ciutat va començar a rebre queixes dels veïns de la zona de l'aqüífer de la Llagosta, que assenyalaven que els seus pous feien olor de benzina. "Vam enviar els tècnics de l'Ajuntament i vam contactar amb l'Agència Catalana de l'Aigua, que va iniciar un procés d'investigació", explica la regidora de Medi Ambient de la localitat, Carme Araque.

Les indagacions van concloure que la benzinera del Pont Vell de l'empresa BP que hi ha en aquesta zona podria ser la responsable del problemes: "Vam posar-nos en contacte amb ells i BP va reconèixer que va subcontractar una empresa externa per dur a terme unes obres en un tub de descàrrega i que els operaris d'aquesta el van foradar accidentalment", relata Araque, que assegura que aquest fet hauria comportat una fuita d'entre 8.000 i 9.000 litres de benzina sense plom.

El passat mes de desembre, l'empresa BP va presentar un projecte per solucionar el problema. Aquest incloïa la construcció de diversos pous en carrers propers i la instal·lació de dues estacions de rehabilitació que havien de començar a treure l'aigua i netejar la contaminació de l'aqüífer aquest mes de març. "Ara ens han informat que les màquines que necessiten les han de demanar a l'estranger i que trigaran més temps a solucionar-ho", lamenta Araque.

"No podem esperar més perquè els veïns fa gairebé un any que arrosseguen aquest problema", adverteix la regidora, que explica que hi ha una quinzena de famílies de la zona de la Cubeta de la Llagosta afectades i que no poden utilitzar l'aigua d'aquests pous que feien servir per regar, omplir piscines i donar de beure als animals. "No és aigua de boca, però per ells és un problema perquè, a més, en alguns casos els pous es troben a l'interior de les cases i els afectats els han de tenir tapats i anar-los ventilant de tant en tant".

Així mateix recorda que l'aqüífer és un recurs del municipi que s'ha de preservar: "Volem poder disposar-ne per a qualsevol emergència", afirma la regidora, que lamenta que en les darreres setmanes la companyia BP estigui intentant convèncer els afectats per tapar-los els pous, donar-los una compensació econòmica i estalviar-se de netejar l'aqüífer.

Possible negligència mediambiental

Tot i que l'empresa assegura que es tracta d'un accident, la regidora afirma que la companyia "ha reconegut que els sensors per detectar el nivell de benzina no funcionaven". Per tant, explica la regidora, podria ser que "alguna cosa no s'hagués fet bé".

Araque ha recordat que com que es tracta d'un delicte mediambiental "no prescriu", i que es reserva el dret a exercir qualsevol tipus d'acció penal o civil contra BP en un futur. "Si el fiscal ha considerat que cal obrir diligències és perquè creu que s'ha d'investigar. Nosaltres ho respectem i estem a la seva disposició per tot allò que ens requereixi", conclou.

stats