Converses telefòniques evidencien que l'entorn dels jihadistes del 17-A ja sospitava d'ells

TV3 ha tingut accés a una part de les comunicacions que no han permès als Mossos anar més enllà

L'entorn més proper als membres de la cèl·lula jihadista de Ripoll, que va matar 16 persones i en va ferir centenars en els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017, sospitava d'ells. Així ho evidencien les converses telefòniques intervingudes just després dels atacs terroristes a amics i familiars seus, i que ha avançat TV3.

"L'Omar m'ha fet espantar", diu en un d'aquests fragments la germana de Mohamed i Omar Hichami –morts abatuts en l'atac de Cambrils– a la seva cunyada. "Jo dic que són ells, perquè les seves maneres últimament no m'agradaven", conclou la conversa que forma part del sumari.

Poc abans dels atemptats, Moussa Oukabir, també abatut a Cambrils, havia enviat un vídeo a una de les seves germanes que explicava què passa quan un musulmà mor. "Aquest noi ha anat al paradís", deien altres familiars del jove en les converses intervingudes.

En total els Mossos d'Esquadra han estudiat el contingut d'una vintena de converses, moltes de les quals, segons TV3, no van més enllà per por.