COOPERACIÓ
Societat 20/07/2012

El cooperant que analitza El terrorisme internacional

Enric B. Abelló / Joan Serra
2 min
Ainhoa Fernández i Enric Gonyalons arribant ahir a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid).

PALMA / BARCELONAAmb un somriure a la cara i alleujats pel final de gairebé nou mesos de captiveri. Enric Gonyalons i Ainhoa Fernández van arribar ahir al vespre a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid), procedents d'Uagadugú, capital de Burkina Faso. El vol des de territori africà -el govern espanyol hi havia desplaçat un avió militar- va ser l'últim episodi d'un malson que va començar el 22 d'octubre en un dels campaments de refugiats saharauis de Tindouf, a Algèria, on els dos cooperants espanyols van ser segrestats. La italiana Rossella Urru, la tercera ostatge, també va fer ahir el viatge de retorn a Itàlia.

Gonyalons i Fernández havien arribat aquest dijous a Uagadugú en un avió de les forces armades de Burkina Faso, i van passar un reconeixement mèdic per constatar el seu bon estat de salut. El mallorquí coixejava lleugerament per una ferida a la cama. Posteriorment, van parlar per telèfon amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. El Moviment de la Unitat per la Jihad a l'Àfrica Occidental, que va segrestar els cooperants, va apuntar ahir que s'havien satisfet les seves exigències. Fins ara, cap font oficial ha confirmat el pagament d'un rescat. Portaveus de l'exèrcit de Burkina Faso van explicar que es va produir un intercanvi per dues persones detingudes per la seva implicació en el rapte. Gonyalons va explicar ahir que durant el segrest els han estat desplaçant per tot el nord de Mali.

Preparant un llibre

Al municipi de Marratxí, al costat de Palma, d'on és la família, l'alliberament de Gonyalons va tancar nou mesos de preocupació. El jove mallorquí, que va fer 30 anys el 19 de juny -quan encara estava segrestat-, ha conegut de ben a prop en els últims mesos el que ha analitzat en la seva trajectòria com a cooperant. Estudiós del terrorisme internacional, aquest mallorquí establert a Bilbao estava preparant un llibre sobre conflictes armats amb el professor Jaume Suau, de la Universitat de Barcelona (UB). Després de llicenciar-se en història a les Balears, va cursar un màster de cultura de la pau i gestió de conflictes a la Universitat de Barcelona, i va completar un curs d'ajuda humanitària a la Universitat de Deusto, a Bilbao. Al País Basc va establir contacte amb l'ONG Mundubat. Totes les seves experiències a l'estranger han estat relacionades amb territoris en conflicte. Ha recorregut Nablus, a Palestina, Colòmbia i, esclar, el Sàhara. Quan el van segrestar ja feia vuit mesos que treballava a Tindouf fent classes de formació professional als campaments.

Gonyalons, bon lector i esportista -havia jugat de porter a les categories inferiors de l'Atlètic Balears-, sempre s'ha interessat per la situació dels països amb conflictes polítics, tal com expliquen antics companys d'institut a Mallorca. "Parlem d'un jove pacifista, bondadós, tranquil, que parla a poc a poc, que raona, coneix i aprofundeix sobre allò que fa", explica l'historiador Pere Fullana, amic del pare de Gonyalons. Gonyalons ja no vivia a Mallorca, però de tant en tant tornava a la casa familiar, a la urbanització Es Garrovers, a Marratxí. L'alcalde, Tomeu Oliver, va transmetre la satisfacció de la família.

stats