Societat 29/06/2015

La cooperativa de recollida de ferralla de Sant Martí comença a funcionar

Està formada per 15 persones que provenen d'antics assentaments desallotjats

Núria Martínez
2 min
Els membres de la cooperativa de ferralla / FRANCESC MELCION

BarcelonaLa cooperativa de recollida de ferralla impulsada per l’Ajuntament de Barcelona per donar sortida laboral a les persones desallotjades d’antics assentaments de Sant Martí ja és una realitat. Avui s'ha donat el tret de sortida a la cooperativa que porta per nom Alencop –en referència a l’expressió catalana “a l’encop” i a la paraula francesa “aller”–, després que els quinze treballadors escollits provinents de les naus desallotjades hagin rebut la formació necessària. Tal i com va avançar l’ARA, la feina que hauran de dur a terme consistirà a acudir a cases de particulars a buscar el que els veïns vulguin llençar per portar-ho a punts verds i ferralleries agremiades. També treballaran amb empreses i centres comercials i la idea és que en el futur puguin ampliar el ventall de serveis i sumar-hi per exemple, la reparació i transformació de residus per poder posar-los un altre cop al mercat en botigues de segona mà.

Els membres d’Alencop cobraran el sou mínim interprofessional (645 euros en 14 pagues), però no rebran el cent per cent en efectiu. Aquesta quantitat, que forma part del pla d’assentaments municipal, es repartirà en tres parts: la que cobren en metàl·lic, la que es destina a l’habitatge -una habitació en un pis social compartit- i la que cobreix les necessitats bàsiques d’alimentació i neteja, que es finança amb moneda social bescanviable en determinades botigues. En total s’hi destina un pressupost municipal de 250.000 euros.

La cooperativa que ara es posa en marxa neix de la iniciativa d’Unitat per Barcelona-ERC, que la va situar com a condició a l’hora de garantir el seu suport al pressupost municipal de l’any 2014. El president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha expressat que “és una bona notícia que des de l’Ajuntament es trobin solucions tangibles i positives per resoldre els problemes socials que té la ciutat”

stats