Societat 29/06/2012

Salut endarrereix el copagament a les farmàcies

Un sistema registrarà l'aportació que hauria de fer l'usuari però s'endarrerirà el pagament fins al mes vinent. El sistema definitiu s'implantarà l'1 d'octubre

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaEls catalans pagaran l'augment de preu dels medicaments arran del nou copagament imposat per l'Estat que s'implanta a partir de diumenge a un mes vençut, quan tornin a la farmàcia. És el nou sistema provisional que ha anunciat aquest divendres la conselleria de Salut per evitar que els pensionistes hagin d'avançar els diners dels fàrmacs. El sistema informàtic que creuarà les dades amb Hisenda no estarà a punt fins al novembre.

Un sistema provisional registrarà l'aportació que hauria de fer l'usuari però s'endarrerirà el pagament fins al mes vinent. Segons els seus càlculs, amb el nou copagament estatal hi ha pensionistes que podrien arribar a aportar 100 euros mensuals, quan el topall és de 8 i 18 euros mensuals.

Així doncs, diumenge, Salut implantarà a mitges el nou sistema de copagament estatal dels medicaments en funció de la renda. Establirà un mecanisme "transitori" per evitar que els ciutadans "paguin impostos superiors als que els corresponen". El sistema serà provisional fins a l'1 d'octubre com a màxim, "fins que sigui possible aplicar el model definitiu", ha explicat el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa.

Des de l'1 de juliol, els usuaris no notaran cap canvi, es registrarà l'aportació que hauria de fer l'usuari i el pagament que correspongui s'ajornarà fins al mes següent o posteriors. Sense aquest sistema per detectar els topalls, Salut hauria de retornar entre 9 i 18 milions d'euros als ciutadans que han sobrepassat el límit de copagament establert.

Es calcula que a Catalunya hi ha 350.000 ciutadans "que pagarien de més si no s'establís aquest sistema", ha dit Padrosa.

A partir de diumenge, per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim de 8 euros mensuals (si cobren menys de 18.000 euros anuals) i 18 euros (si en cobren més de 18.000). Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda. Les autonomies s'haurien d'adaptar al nou copagament abans del 30 de juny. Amb l'entrada en vigor d'aquesta nova mesura, els catalans hauran d'afrontar un doble copagament, ja que aquest s'ha de sumar a l'euro per recepta.

Salut recapta més d'1 milió d'euros des de l'aplicació de l'euro per recepta

Pel que fa a la implantació de l'euro per recepta, que va entrar en vigor a les farmàcies catalanes dissabte passat, el departament de Salut ja ha recaptat 1.300.000 euros amb aquesta nova taxa. Així ho ha explicat avui el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa.

stats