Se li desplaça el cor cap a la dreta a causa d'un accident de trànsit

Un home experimenta un cas de dextrocàrdia durant 24 hores com a conseqüència d'un traumatisme toràcic

Un home de 48 anys va acabar amb el cor a la part dreta del tòrax a causa d'un accident de trànsit. Aquest és un cas clínic anòmal que recull un informe recent publicat al 'New England Journal of Medicine' (NEJM), que explica com, arran d'un traumatisme toràcic, l'home va experimentar una dextrocàrdia.

L'informe clínic revela que l'home va ser traslladat a urgències d'un hospital italià per un traumatisme toràcic arran d'un accident de moto que acabava de patir. Després de fer-li una exploració completa per comprovar la freqüència i el ritme cardíac, l'equip mèdic va començar a sospitar que el pacient podia presentar un cas de dextrocàrdia. Les sospites es van confirmar amb una radiografia del pit i una tomografia computada, que van posar de manifest que el cor havia rotat 90 graus i s'havia situat a la part dreta del tòrax. Posteriorment, una tomografia total del cos va revelar que l'artèria pulmonar, l'aorta, les dues aurícules i els dos ventricles també havien girat cap a la dreta.

"Aquesta és una troballa anatòmica molt interessant i molt inusual", assegura el doctor Gregory Fontana, cap del departament de cirurgia cardiotoràcica de l'Hospital Lenox Hill de Nova York, que no està involucrat en el cas. "Mai havia vist res igual. El que és únic d'aquest cas és la manera en què el cor s'ha desplaçat cap a l'altra direcció, i com el pacient s'ha mantingut despert, malgrat tot", assegura Fontana a 'Live Science'.

Segons Fontana, l'aire filtrat fora dels pulmons com a resultat de l'accident seria, més que probablement, la causa de la rotació del cor.

L'informe de NEJM assenyala que l'home va ser sotmès a drenatge toràcic i, 24 hores més tard, el cor li va retornar a la posició original. Els metges també van haver-li d'extirpar d'urgència la melsa.

El seguiment mèdic del cas va revelar que, malgrat el traumatisme sofert pel pacient, que li va constrènyer temporalment els vasos sanguinis, el cor no va patir cap dany.