MEDI AMBIENT
Societat 02/08/2019

El corc i l’eruga fan perillar les suredes

El sector calcula que aquest any perdrà uns vuit milions d’euros

Maria Garcia
3 min
El corc i l’eruga fan perillar les suredes

GironaToc d’alerta del sector del suro. El Consorci Forestal de Catalunya calcula que aquest any els productors perdran uns vuit milions d’euros per culpa de dues plagues que estan posant en perill el futur de les alzines sureres: l’eruga i el corc del suro. Per això reclamen a la Generalitat que actuï amb contundència per aturar l’avenç dels dos insectes, perquè si no les pèrdues econòmiques poden superar “els 20 milions d’euros en els pròxims anys”.

Tant l’eruga del suro com el corc són insectes autòctons de Catalunya i que sempre han sigut presents als boscos. L’eruga del suro (Lymantria dispar ) sol viure al tronc o a les branques dels arbres i pot pondre entre 500 i 1.000 ous. En canvi, el corc del suro ( Coraebus undatus ) sol atacar arbres debilitats i és molt difícil de combatre perquè viu dins l’escorça. “Tots dos es complementen: l’eruga debilita l’arbre i, quan està feble, l’ataca el corc”, indica el president del Consorci Forestal de Catalunya, Rossendo Castelló. Des de l’entitat han detectat que la població de les dues espècies ha augmentat exponencialment aquest any. En el cas de l’eruga, per exemple, estimen que ha afectat una superfície de 8.000 hectàrees de suredes, amb unes pèrdues estimades d’uns tres milions d’euros. Uns danys econòmics que se sumaran als derivats de l’efecte del corc, que ascendeixen a gairebé cinc milions. “Si l’arbre està afectat per la plaga de l’eruga, no pots pelar-lo perquè podries causar-li la mort o debilitar-lo molt”, assenyala el president. I si està afectat pel corc? “Es pot llevar la pela -explica-, però perdrà qualitat perquè la deixa foradada i, en comptes de cobrar-la a 3,5 euros, te’n donaran 1,5”. De fet, des del consorci calculen que aquesta campanya hi haurà una reducció d’un 25% en la producció de suro, perquè molts propietaris han decidit no fer la lleva perquè tenen una afectació massa elevada de l’eruga.

És el cas del silvicultor Eduard de Ribot, que té una sureda d’unes 150 hectàrees prop d’Arbúcies. Cada any en pela unes 15 hectàrees, que després deixa créixer durant 14 anys -que és el torn de pela de l’alzina surera-. Però enguany ha hagut de canviar de plans. “Quan l’arbre té un atac tan fort pateix molt. I, si peles el suro, n’augmentes l’estrès fins al punt que et jugues la salut de l’arbre i la producció dels pròxims anys. I hi ha exemplars que han tardat entre 150 i 200 anys en arribar a la mida que tenen”. Es va adonar que perdria tota la producció a principis de juny: “Vam venir a netejar el bosc per preparar-lo per a la pela i tenia una mica d’afectació de l’eruga. Però quan vam tornar al cap d’una setmana havia arrasat tots els arbres, que van quedar totalment defoliats”, explica el silvicultor, que lamenta el doble perjudici econòmic: “Deixes d’ingressar uns diners i, a més, no recuperaràs la inversió de la preparació dels terrenys”.

Mesures urgents

Ara bé, la principal preocupació dels productors és el futur de les suredes. Al maig la Generalitat va aplicar un tractament aeri contra l’eruga en una superfície d’unes 2.000 hectàrees de la comarca de la Selva. Però al Consorci asseguren que no és suficient i exigeixen mesures urgents. “Si l’any vinent tornem a tenir dues plagues tan fortes, els arbres quedaran molt perjudicats i pot afectar la quantitat i la qualitat del suro durant els pròxims 15 o 20 anys. I si no pots produir o el que produeixes és de molt baixa qualitat, no serà rendible i augmentarà l’abandonament dels boscos”, alerta Castelló, que subratlla que actualment la meitat de les finques sureres estan abandonades.

stats