Societat 19/05/2020

"He vingut a fer la preinscripció presencial perquè no tinc ordinador a casa"

Les escoles reben a partir d'avui els pares que no han pogut fer-ho telemàticament

Natàlia Vila
3 min
La Joseline Romero ha decidit preinscriure el seu primer fill a L'Estel per proximitat i perquè la seva parella va estudiar uns anys en aquest centre

Barcelona"Sincerament? He vingut a l'escola perquè jo a través d'internet no m'aclaria. Aquí elles em poden resoldre tots els dubtes i m'asseguro que ho faig bé". Aquesta és la resposta que donava aquest matí Esther Quiroz després de fer la preinscripció escolar dels seus fills a l'Escola L'Estel, al barri de Sant Andreu, de manera presencial. És mare d'una nena de 8 anys i un nen de 3 i aquest any, degut a un canvi de domicili, vol inscriure els dos fills en aquest centre. "L'he triat pel simple fet que és el que em queda més a prop de casa i perquè vull que vagin junts", diu Quiroz.

Aquest dimarts ha començat la fase de preinscripció escolar presencial en l'educació infantil, primària i ESO. Les famílies que han optat per aquesta via han hagut de demanar abans cita prèvia al centre que volien com a primera opció, fet que ha ajudat que avui hi arribessin de manera esglaonada per poder mantenir la distància social de seguretat. A l'Escola L'Estel els esperaven la directora, la secretària de direcció i la conserge. Les dues primeres ajudaven els pares a omplir el formulari i la tercera organitzava les cues. La preinscripció s'ha fet a la recepció del centre, amb dues taules separades i protegides per una mampara.

"És un curs estrany, encara no sabem ben bé com serà", li deia la directora, Marta Rubio, a una de les mares. Aquest centre ha rebut 18 preinscripcions telemàtiques i ha programat sis visites més presencials. "Les farem totes avui mateix", explica Rubio, que afegeix que aquest any la seva escola compta amb una línia més de P3 i això ha fet que es doblin les places disponibles.

A la cua, les casuístiques de cada família són semblants. "He vingut perquè no tinc ordinador a casa i ho havia de mirar tot a través del mòbil", reconeix Quiroz. Uns metres més enrere, un altre pare, Julio Flores, explica que el seu fill "va trencar l'ordinador durant el confinament" i ara no en tenen. Flores, pare de tres fills, ve a preinscriure la més petita: "Com que els altres dos ja estan al centre crec que no tindré problemes", explica.

D'altres pares han preferit la visita presencial pels problemes que es van trobar quan van intentar fer-ho telemàticament. "La web estava saturada! Quan vaig veure que no funcionava vaig demanar hora presencial amb elles; vinc sense cap paper, però", explica Carmen Guzmán, que també té un fill que ja està inscrit en aquest centre. "Jo no volia equivocar-me, per internet no entenia res", afegeix Flor Ramos, que assegura que "prefereix fer-ho en persona mil vegades": "Les famílies que han decidit venir són majoritàriament les que ja tenen fills grans a l'escola, tenen pocs recursos i, com que ens coneixen, tenen la tranquil·litat que nosaltres les ajudarem", aclareix la directora.

La tria de centres, a cegues

Moltes famílies que han triat centre partint de zero aquest any no han pogut ni visitar l'Escola l'Estel de Sant Andreu ni cap altre centre durant el confinament. Així, la web i el factor proximitat han sigut clau per decidir-se. D'altres, a més, han buscat referències. "He vingut presencialment perquè he de fer la preinscripció del meu primer fill i, sincerament, no entenia res", explica Joseline Romero, que ha viscut el procés a casa amb la seva parella, confinats. "La meva parella va estudiar aquí i n'està content i me n'he informat per la web i he vist que és una escola que evita les etiquetes i educa en la llibertat, i això per a nosaltres és molt important. A més, és molt a prop de casa", conclou.

Les sis famílies que avui han provat sort a L'Estel tenen clara que aquesta és la seva primera opció i per això l'han posada com a primera a la llista de candidates. Si no queden places, la segona opció de totes elles és l'Escola Octavi Paz, també al barri.

stats