Pandèmia
Societat 06/11/2020

Catalunya supera el pic de contagis de la segona onada

Els ingressos no es desacceleren prou i es notifiquen 106 defuncions noves, 95 en només dos dies

Gemma Garrido Granger
3 min
Ambient de gent caminant per Barcelona amb mascaretes

BarcelonaCatalunya ha superat el pic de contagis de coronavirus de la segona onada, segons ha anunciat aquest divendres el departament de Salut. "És el resultat de l'aplicació precoç d'unes mesures molt dures i contundents però efectives per controlar el creixement dels contagis, però cal recordar que en l'àmbit assistencial continuem amb una elevada pressió que afecta la sostenibilitat de les activitats ordinàries dels nostres centres públics de salut", ha assenyalat el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Els hospitals encara tenen una càrrega d'ingressos massa elevada, tant a les plantes convencionals com als espais covid. Tot i que s'està veient una certa desacceleració en el ritme d'hospitalitzacions, Salut és prudent, ja que la recuperació d'aquests malalts és lenta i els ingressos es van acumulant. "L'efecte de les mesures és prematur", ha advertit Ramentol. Un exemple clar es dona a les Terres de l'Ebre: la regió sanitària està derivant des d'aquest divendres pacients de les urgències hospitalàries i només l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta es farà càrrec dels pacients crítics i semicrítics. També l'hospital Trueta de Girona, l'únic que pot atendre pacients d'UCI, ha hagut de tancar dos quiròfans.

De moment les últimes dades públiques informen que hi ha 2.725 persones ingressades al conjunt del país, 45 menys que les que hi havia dijous, i 471 pacients en llits de cures intensives, 14 menys. Ara, i com ja va fer a la primera onada, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat una instrucció per integrar temporalment els llits de les mútues laborals i els centres hospitalaris, sociosanitaris i residencials privats a la xarxa pública.

106 defuncions noves

El coordinador de la unitat de seguiment del covid, Jacobo Mendioroz, ha explicat que la tímida millora dels indicadors es deu a les mesures desplegades ara fa dues setmanes i que els propers dies i setmanes es començarà a veure "l'efecte sumatori" de la resta de restriccions. "Per exemple, reduint encara més la taxa de reproducció, que és el que ens interessa", ha apuntat l'epidemiòleg.

Però encara que algunes dades epidemiològiques evolucionen favorablement, la segona onada encara es viu de manera intensa a tot Catalunya. Després de setmanes de gran transmissió i d'un increment de la pressió hospitalària, la conseqüència més dura de l'epidèmia torna a donar la cara: ja s'està observant un augment de les víctimes mortals. Només aquest divendres s'han reflectit als registres 106 noves defuncions reportades per les funeràries catalanes, la majoria (95) entre el 3 i el 4 de novembre. En nou mesos, el covid-19 ha causat 14.482 morts, 1.098 l'últim mes.

Defuncions

Morts causades pel virus (dades agregades dels últims set dies)

El camí cap a l'estabilització de l'epidèmia és molt lent tot i les restriccions a la mobilitat i la interacció social. El ritme de contagis (R) –o velocitat de propagació del virus– baixa molt progressivament per sota de l'1: ara se situa en el 0,94, i això significa que de cada 100 contagis encara se'n generen 94 més. Però a hores d'ara s'estan diagnosticant 818 contagis cada 100.000 habitants, una xifra que multiplica per 16 el valor que els experts consideren prou sòlid per controlar la transmissió del virus (50). A més, el risc de rebrot, que anticipa possibles creixements sobtats a catorze dies vista, va disminuint (731 punts) però està molt lluny dels llindars considerats segurs (100).

Dels tres indicadors que el Govern fixa com a prioritaris per controlar la corba i començar a plantejar-se una flexibilització de les restriccions només se n'ha assolit un i d'una manera poc consolidada: abaixar la R per sota d'1. Els altres dos –reduir a un miler la xifra de contagis diaris i disminuir la pressió a les unitats de cures intensives, tenint com a màxim 300 pacients ingressats– estan lluny de complir-se.

Taxa de contagi o RT

Velocitat de propagació del virus els últims 7 dies

El departament de Salut ha notificat aquest dimarts 4.796 nous contagis confirmats per PCR o test antigènic, quatre vegades més de l'objectiu marcat per les autoritats. La positivitat de les proves, però, va a la baixa i Mendioroz ha valorat aquest canvi: actualment l'11,4% de les proves donen positiu, quan fa una setmana aquesta indicador es va disparar fins al 13,4%. "Si no s'haguessin pres mesures restrictives, les nostres previsions ens deien que Catalunya registraria entre 10.000 i 12.000 contagis diaris", ha assegurat Mendioroz.

A les residències de gent gran, un espai molt vulnerable que les autoritats sanitàries prioritzen en el control de l'epidèmia per les dramàtiques conseqüències viscudes a la primera onada, hi ha 1.293 positius, el 2,5 de la població resident. En un total de 164 geriàtrics (15,5% del total) s'ha registrat algun cas aquesta setmana. En el 80% d'aquests centres s'han fet proves PCR, però no s'han iniciat encara les automostres que havien de fer-se els treballadors d'aquests centres, segons ha precisat Mendioroz.

stats