Catalunya registra 42 morts més per coronavirus, 11 en les últimes 24 hores

Hi ha 171 pacients a l'UCI, 7 més que ahir, i el total de contagis ascendeix a 66.288, 387 més

El nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest divendres en 42 i la xifra arriba a 12.222 defuncions registrades per les funeràries des de l'inici de la pandèmia amb covid-19 o com a sospitoses. D’aquestes defuncions, 6.678 són en un centre hospitalari o sociosanitari, 3.964 en una residència i 778 al domicili. Els casos restants són casos no classificables per falta d’informació. 

Com passa des de fa uns dies, però, les dades d'aquesta actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Segons Salut, en les últimes 24 hores tan sols s'han registrat onze defuncions per coronavirus.

Pel que fa als nous contagis per coronavirus a Catalunya, la xifra baixa respecte a la d'ahir: si ahir es van notificar 499 casos nous, avui se n'han registrat 387, si bé tan sols s'han registrat 39 positius en les últimes 24 hores. En total ja són 66.288 les persones que s'han contagiat de covid-19 a Catalunya des que va començar la pandèmia. 

Des de dijous, el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, testos i estudis, poden correspondre a contagis de ja fa dies i, per això, els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis. Dins de la xifra total de 66.288 contagiats confirmats, uns 61.294 són els que s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que malgrat no passar una PCR sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats per aquests mètodes són els que es poden, en la seva gran majoria, distribuir al llarg de la sèrie per dies. Salut, però, també segueix detectant casos mitjançant testos d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims) que acrediten que s'ha passat la malaltia però que és difícil d'ubicar en el temps quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics. 

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, la xifra puja lleugerament respecte a la d'ahir: aquest dijous hi ha 171 persones, 7 més que ahir segons les dades que ha reportat el departament de Salut (tot i que la consellera, en la sessió informativa del departament de Salut aquest divendres al matí, havia dit que hi havia 144 persones a l'UCI). En total, des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.063 persones.

Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s’han comptabilitzat fins avui un total de 37.778 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. Així, en les últimes 24 hores s'han registrat 223 persones recuperades. 

Per acabar, pel que fa a les residències de gent gran, un total de 13.869 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus. A més, 2.183 professionals de les residències estan aïllats per sospita o per confirmació de ser positius per coronavirus.