El ministeri de Sanitat notifica 164 contagis en les últimes 24 hores

Simón avisa que hi ha 120 brots actius tot i que "no tots preocupen"

El ministeri de Sanitat ha notificat aquest dilluns 164 nous contagis en les últimes 24 hores, una xifra per sota dels 333 de divendres. En les dues últimes setmanes fins a 1.975 persones han iniciat símptomes de covid-19, de les quals 683 s'han notificat els últims set dies. En total, la xifra de persones que s'han contagiat per coronavirus s'enfila fins a les 255.953 a tot l'Estat des de l'inici de la pandèmia.

Sanitat també ha notificat que 146 persones han sigut hospitalitzades l'última setmana i que 8 han ingressat a l'UCI. Pel que fa a les defuncions, el ministeri ha sumat 7 morts per covid-19 els últims set dies.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit aquest dilluns que la majoria de les persones contagiades són població jove, cosa que demostra, segons ell, que "l'epidèmia que estem vivint ara és diferent". Això és degut, sobretot, al fet que molts dels contagis han aparegut en contextos laborals. En els homes la mitjana és de 46,3 anys, mentre que en les dones és de 50 anys. El fet que siguin més joves del que ho eren setmanes enrere fa que els casos "siguin més lleus", ha explicat Simón.

Preocupació per alguns rebrots

Tot i això, l'epidemiòleg ha reconegut que el repunt de brots dels últims dies, que ja s'enfila als 120 arreu de l'Estat, "no és bo", ja que en algunes zones, com Lleida, la "transmissió és comunitària", fet que obliga a prendre mesures molt més restrictives. En aquest sentit, Simón també ha avisat que el virus "segueix circulant" i ha traslladat un missatge específic a la població adolescent i jove en relació amb les trobades de grups grans: "La nova normalitat implica no tornar a la normalitat d'abans, no significa no divertir-se, sinó tenir precaució i no reunir-nos amb tantes persones". 

Actualment a l'Estat hi ha 120 brots de coronavirus actius, segons les últimes xifres notificades pel ministeri. Mentre que l'Aragó ha decidit que Saragossa i Osca tornin a la fase 2 (el 70% de la població de la comunitat), a Catalunya el problema principal segueix al Segrià. El Govern ha preparat un decret llei per poder reforçar les mesures i aplicar el confinament després que la jutge en funcions del jutjat d'instrucció número 1 de Lleida el tombés. Per la seva banda, el govern de Pedro Sánchez descarta aplicar l'estat d'alarma a la comarca i demana a la Generalitat que explori altres solucions.

El Govern no acata la resolució judicial al Segrià i anuncia un decret per reforçar el confinament