Catalunya suma 15 morts més per coronavirus en el còmput global i 152 nous positius

Cap de les defuncions, que ja són 12.423, és de les últimes 24 hores

El nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest dimecres en 15 i la xifra total arriba a 12.423 defuncions amb covid-19 o com a casos sospitosos registrades per les funeràries des del començament de la pandèmia. 6.781 han estat en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.067 en una residència i 787 a domicili. Els casos restants són no classificables per falta d’informació. 

Com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest dimecres Salut ha notificat 15 morts més vinculades al coronavirus, però cap correspon a les últimes 24 hores. Així doncs, per data de defunció totes les morts notificades avui correspondrien a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no s'han notificat. L'última setmana (des del dimecres 3 de juny fins al dimarts 9) s'han notificat 61 defuncions per coronavirus a Catalunya.

Pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 68.822 casos positius, una dada que suposa un increment de 152 casos en el còmput total català, si bé tan sols s'han registrat 37 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+152 casos) i que només 37 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, es poden correspondre amb contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 68.822 contagiats confirmats, 63.124 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies. Però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

113 pacients a l'UCI, 4 menys que ahir

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, actualment n'hi ha 113, quatre menys que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.100 persones i s’han comptabilitzat un total de 38.726 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 39 persones han rebut l'alta.

Pel que fa a les residències de gent gran, 13.157 persones han estat confirmades com a positives de coronavirus. Finalment, fins avui 1.327 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.