Investigació penal per les 61 morts a la residència de Tremp
La Fiscalia veu "possibles responsabilitats" per homicidi imprudent en la gestió
BarcelonaJa són 61 els avis de la residència de Tremp que han mort pel brot de coronavirus que va entrar al centre. Una "xifra totalment extraordinària", segons la Fiscalia Provincial de Lleida, que remarca que han perdut la vida el 40% dels 150 usuaris de l'equipament. Per al ministeri públic, és un percentatge que supera qualsevol comparació de l'afectació del covid-19 en altres residències d'avis. Per això ha decidit obrir una investigació penal, perquè veu indici de possibles delictes d'homicidi imprudent i contra la seguretat a la feina. La decisió s'ha pres l'endemà que el departament de Salut enviés la documentació que se li havia requerit, i d'entrada ja es posa en dubte la gestió que va fer la direcció del centre.
Després de la primera anàlisi dels informes de Salut, la Fiscalia considera que el balanç provisional de Tremp "pot ser indici de disfuncions greus" en el funcionament que ha tingut la residència. Detecta "importants dèficits organitzatius" que poden suposar possibles delictes: d'homicidi per imprudència per les morts dels avis i també contra la seguretat a la feina, per l'elevat nombre de contagis entre la plantilla. El motiu és que 42 dels 65 treballadors han donat positiu durant el brot de coronavirus. El ministeri públic argumenta així l'obertura de les diligències d'investigació penal "per esbrinar les possibles responsabilitats de la direcció del centre".
La Fiscalia apunta clarament a la gestió, però de moment assenyala sense posar noms. La Fundació Fiella, presidida pel rector de Tremp, mossèn Joan Antoni Mateo, dirigia la residència quan va entrar el virus. El primer cas conegut va ser el 19 de novembre, quan un treballador va donar positiu en un cribatge regular. L'endemà es va fer un cribatge massiu i el 21 de novembre es va obtenir el resultat: 51 avis i sis treballadors contagiats. Aquell dia Salut va demanar a la direcció del centre que apliqués unes mesures d'aïllament per evitar que el covid-19 s'escampés encara més. El 23 de novembre Salut va veure que no es complien les indicacions, però no va ser fins al cap d'uns dies que va intervenir la residència.
El misteri de qui dirigia
Un interrogant que haurà d'aclarir la investigació de la Fiscalia és el misteri de qui dirigia el centre entre el 26 i el 28 de novembre. La Fundació Fiella va assegurar en un comunicat que el 26, quan havien mort set avis, Salut els va dir que a partir de llavors la gestió l'assumia l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). Però ABD va negar en un comunicat que hagués tingut "cap encàrrec per escrit" per agafar aquesta responsabilitat i va explicar que el 27 un dels seus tècnics va anar a la residència de Tremp a fer un diagnòstic. En el que coincideixen totes les parts, inclòs el departament de Salut, és que el 28 de novembre la direcció va passar a l'empresa Gestió de Serveis Sanitaris (GSS).
Aquesta concreció pendent de resoldre pot ser una clau en la investigació penal si es valora que algú pot tenir responsabilitats per les morts dels avis. Cada delicte d'homicidi imprudent pot implicar penes d'entre un i quatre anys de presó o bé una multa, en funció de la gravetat que es consideri. En tot cas, s'haurà de veure quin és el recorregut de les diligències que ha obert la Fiscalia i si els familiars de les víctimes també ho denuncien als tribunals.
Després de la primera onada de coronavirus, la Fiscalia i alguns jutjats ja van decidir investigar el funcionament de diferents residències d'avis. L'objectiu, com en la de Tremp, és determinar si les morts van ser per negligència. Per això es posa el focus en la gestió dels administradors de cada centre, siguin de titularitat pública o privada. Es vol esbrinar si la gent gran va rebre el suport que tocava o si es va produir alguna mancança que derivés en les morts, cosa que podria implicar el delicte d'homicidi imprudent.