La Fiscalia amplia la investigació per les morts en residències a una desena de geriàtrics

El ministeri públic ha requerit informació al Govern i als centres investigats

La Fiscalia Superior de Catalunya ha ampliat a una desena el nombre de residències de gent gran investigades per la via penal per aclarir les circumstàncies de l'elevat nombre de defuncions de gent gran en aquests centres a causa del coronavirus, i no descarta que la xifra augmenti les pròximes setmanes.

En declaracions a l'agència Efe, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha explicat que en aquesta desena de centres s'inclouen la Fundació Privada Consorts Guasch de Capellades (Anoia) i la Santa Oliva d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), que ja va ordenar investigar la setmana passada a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat.

"A les residències fem servir bosses d'escombraries a mode de bata"

El ministeri públic ha decidit ampliar l'obertura de diligències penals després de rebre diversos atestats i informes que podrien indicar que hi hauria ancians en males condicions de salubritat que van morir per covid-19 en altres geriàtrics. Així ho ha avançat aquest dissabte El Periódico. De moment, la Fiscalia Superior de Catalunya ja ha demanat documentació tant als centres investigats com al departament de Salut i la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.

A més, la Fiscalia també ha obert quinze diligències per la via civil després d'haver rebut notificacions de situacions "inexplicables". Molts dels geriàtrics han detallat a la Fiscalia que no disposaven del material que se'ls hauria d'haver facilitat, tampoc tenien possibilitat d'accedir als tests per fer un diagnòstic de la malaltia i tenien dificultats per aïllar els pacients, malgrat les peticions fetes a les administracions.

"Fem tot el que podem per protegir la gent gran però ens falten mascaretes"

D'altra banda, segons ha indicat Bañeres al mateix rotatiu, les fiscalies provincials han engegat procediments penals a partir de denúncies de "familiars o dels cossos de seguretat" davant de "situacions inexplicables d'augment de les defuncions en aquests centres". Es tracta de cinc residències de Barcelona, una de l'àrea de Manresa (la de Capellades) i quatre més de la zona de Sabadell (Vallès Occidental). Des del començament de l'emergència sanitària, fins divendres havien mort per coronavirus a Catalunya almenys 571 persones grans que vivien en residències, 1.357 persones més estan infectades i 264 estan hospitalitzades.