Societat 16/04/2020

Torna a repuntar el nombre de morts i contagis a tot l'Estat: en les últimes 24 hores hi ha hagut 551 víctimes mortals

A tot el territori espanyol ja hi ha 182.816 casos de coronavirus i ja han mort 19.130 persones

Mireia Esteve / Pau Rumbo
4 min
Infermers de la unitat de cures intensives de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona atenent un malalt greu.

BarcelonaLa xifra de morts a tot l'Estat per coronavirus torna a créixer lleugerament. En les últimes 24 hores, el govern espanyol ha comptabilitzat 551 víctimes mortals per covid-19, una xifra un pèl més alta de la d'aquest dimecres, que va ser de 523. En total, a tot el territori espanyol s'han registrat 182.816 persones contagiades, 5.183 més que ahir. De fet, aquesta xifra també ha tornat a augmentar, ja que ahir dimecres va ser de 5.092. Un increment que el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha tornat a atribuir a l'augment del nombre de tests que s'han fet en les últimes hores. Pel que fa al nombre d'altes, fins a aquest dijous n'hi ha hagut 74.797. En les últimes 24 hores s'han curat 3.944 persones, cosa que suposa un creixement del 40%.

Segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la seva compareixença al Congrés de Diputats, dels 5.183 casos detectats en les últimes hores 1.312 han sigut a través de tests ràpids (proves serològiques, que són les que detecten si una persona ha passat la malaltia i ha desenvolupat immunitat), és a dir, que una part podrien ser persones asimptomàtiques. En aquest sentit, Simón ha explicat que comunitats com Andalusia, la Rioja, Extremadura i Múrcia han detectat el percentatge de persones que han donat positiu, però que en el moment que se'ls ha fet la prova no tenien símptomes, tot i que pot ser que en el passat n'hagin tingut o no. Així, per exemple, a la Rioja han xifrat en un 81% les persones a les quals s'ha fet un test ràpid que han donat positiu i no se'ls ha detectat cap simptomatologia.

Tot i l'augment en nombres absoluts, la tendència del ritme de contagis diaris ha baixat lleugerament a nivell percentual respecte a ahir: ha passat d'un creixement del 2,95% al 2,92%. Justament ahir dimecres havia tornat a augmentar aquest valor després de vuit dies a la baixa. "La xifra de contagis no és una mala notícia, s'ha de valorar el context", ha insistit Simón, que considera que un increment de mostres es tradueix en un augment de la detecció. Precisament, és aquest increment dels casos diagnosticats el que el govern espanyol s'ha marcat com a objectiu abans d'iniciar una fase de "transició" cap al desconfinament. "És fonamental tenir una alta capacitat diagnòstica", ha reiterat Simón.

Lleuger increment del nombre de morts

En canvi, pel que fa a l'evolució del nombre de defuncions, aquest dijous s'ha registrat un creixement d'un 2,97%, un lleuger augment respecte a aquest dimecres (que va ser d'un 2,90%) que trenca, per primera vegada, la tendència des del 25 de març. Llavors, el ritme de contagis era de més del 20%. "No són les xifres que ens agradaria tenir", ha admès Simón. De tota manera, ha destacat que hi ha hagut un descens de la letalitat i que la tendència encara hauria de millorar més de cara als pròxims dies si es redueix la transmissió i, per tant, també millora la qualitat assistencial.

Per fer el còmput de persones mortes arran del coronavirus, el ministeri de Sanitat comptabilitza els pacients als quals s'ha fet la prova, han donat positiu i han acabat morint en un centre hospitalari. Un procés que fins ara també seguia la Generalitat però que aquest dimecres va canviar per afegir les persones diagnosticades amb covid-19 que havien mort també en residències i al seu domicili, a més dels casos que estaven sota sospita, en aïllament domiciliari o pendents de fer-se el test. Amb aquest canvi, la xifra de defuncions a Catalunya s'ha elevat fins a 7.097.

De tota manera, el departament de Salut només envia al ministeri de Sanitat el nombre de persones que han mort en centres hospitalaris, perquè és la xifra que utilitza l'Estat per fer el seu recompte. Un mètode que Fernando Simón ha recordat que compleix els criteris de l'OMS i que serveix, ha dit, perquè les xifres espanyoles siguin comparables amb les dels altres països. De fet, Simón s'ha mostrat escèptic a l'hora de valorar la fiabilitat de les dades fetes públiques per la Generalitat. En aquest sentit, ha assegurat que encara han de "discutir" les xifres que els ha facilitat la Generalitat per saber si els casos notificats per les funeràries i les residències tenien el diagnòstic de covid-19 previ: "No en tenim la seguretat".

El responsable del comitè tècnic que fa el seguiment d'aquesta pandèmia també ha avisat que "ni tenint bones estadístiques sanitàries" no es podria conèixer la xifra "real" de persones mortes per coronavirus. En aquest sentit, considera que, a part de fer la prova per saber si en cada cas la víctima tenia el coronavirus, també s'hauria de saber si el virus ha sigut la causa de la mort. Sigui com sigui, Simón ha dit que si els nous casos de víctimes mortals reportats per la Generalitat "compleixen amb la definició de casos, es consideraran".

Reducció de nous ingressos hospitalaris

El ministeri de Sanitat tampoc ha donat aquest dijous dades dels pacients que han sigut ingressats a la unitat de cures intensives (UCI) –fa dies que no en dona la xifra total perquè hi ha comunitats autònomes que no proporcionen aquesta dada–. De tota manera, Simón ha explicat en roda de premsa que el ritme de nous ingressos als hospitals i també a les UCI s'ha reduït. En les últimes 24 hores, ha dit, s'han hospitalitzat 1.003 persones noves, cosa que significa un 1,3% més respecte ahir. D'aquest total, 79 han ingressat a l'UCI, ha explicat Simón, cosa que significa un augment de l'1,4%. De fet, Salvador Illa ha explicat que en les últimes dues setmanes l'augment de malalts a les UCI de tot l'Estat ha passat d'augmentar un 16% a fer-ho un 1,5%.

stats