Espanya registra 399 morts en les últimes 24 hores, la xifra més baixa des del 22 de març

Creix lleugerament el nombre de contagis: ja n'hi ha més 200.000

L'Estat ha registrat una nova disminució en l'augment diari del nombre de morts per coronavirus. En les últimes 24 hores, segons les dades fetes públiques aquest dilluns pel ministeri de Sanitat, s'han comptabilitzat 399 defuncions, la xifra més baixa des del 22 de març. A hores d'ara, han mort 20.852 persones a tot el territori espanyol. Pel que fa al nombre de contagis, aquest dilluns se n'han registrat 4.266 més, una xifra que eleva el total de casos a 200.210. D'aquests més de 4.000 casos nous, 1.385 són asimptomàtics que van passar el virus abans de fer-los la prova diagnòstica i que han estat diagnosticats a través de tests serològics, que detecten els anticossos que ha generat l'organisme. 

Aquest diumenge ja es va registrar una de les xifres diàries més baixes de víctimes mortals des de fa un mes (410) i aquest dilluns ha continuat la tendència a la baixa. De fet, en termes percentuals, el repunt que hi va haver el 18 d'abril (amb un increment del 2,9%) no ha continuat, sinó que les dades de mortalitat diàries han anat a la baixa. Aquest dilluns s'ha registrat un increment de l'1,95%.

A més, segons ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, la pressió a les UCI també ha anat disminuint i aquest dilluns l'increment d'hospitalitzacions ha estat d'un 0,8%, un dels percentatges més baixos dels últims dies, tot i que no ha especificat la quantitat total de pacients ingressats perquè hi ha comunitats autònomes que no passen les dades acumulades. D'altra banda, actualment ja hi ha 80.587 persones curades, 3.230 més que ahir. El creixement s'ha tornat a situar entorn al 40%, després de la lleugera disminució dels últims quatre dies.

En la roda de premsa d'aquest dilluns, Fernando Simón ha aprofitat per fer balanç de la quantitat de tests que s'han fet al llarg de les últimes setmanes. Així, segons ha explicat, des de finals de març fins avui s'ha passat de fer 200.000 PCR setmanals a fer-ne 700.000. Aquest increment, segons Simón, no s'ha traduït en un augment de pacients positius: el "grau de positivitat" ha passat del 26% l'última setmana de març al 3% d'aquesta setmana. "Això està associat a una disminució de la incidència de la malaltia", ha dit en roda de premsa. Simón, de fet, s'ha felicitat per l'evolució de la pandèmia: "S'està aconseguint el control de la transmissió". Fins ara, el ministeri de Sanitat ha comptabilitzat 31.053 professionals sanitaris que han donat positiu.

Relaxar les mesures de confinament

El govern espanyol ja està treballant en les mesures que han de servir per relaxar el confinament actual, però aquest dilluns Fernando Simón no ha volgut entrar a calendaritzar-les ni tampoc en com es concretarien. Sí que ha avisat, amb tot, que la possibilitat que els nens comencin a sortir al carrer no voldrà dir que ho facin com ho feien abans de la pandèmia. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va explicar que els infants podrien començar a sortir a partir del 27 d'abril, però amb limitacions. "Els nens no sortiran lliurement per jugar amb els seus veïns com feien abans", ha afirmat Simón, que ha apel·lat a la "responsabilitat individual" de cadascú. 

Els nens podran sortir amb limitacions a partir del 27 d'abril i la desescalada serà diferent per territoris

A més, tampoc ha volgut revelar si, en un període breu de temps, es podrà tornar als cementiris i tanatoris a acomiadar els familiars o amics que han mort. "S'haurà de plantejar com una opció per tornar a la rutina", ha afirmat. Com de costum, Simón ha explicat que totes aquestes mesures estan sobre la taula, però no ha concretat quan es podrien començar a aplicar. "La mesura del distanciament social ens ha permès reduir contagis", ha dit, després de recordar que un enterrament és una situació "d'alt risc de transmissió" del virus.