Baixa el nombre de morts i de contagis a tot l'Estat: en les últimes 24 hores s'han registrat 683 defuncions

Els casos per coronavirus ja superen els 150.000 i les vícitmes mortals ja són més de 15.000

El govern espanyol eleva fins a  152.446 els contagis per coronavirus, 5.756 més en les últimes 24 hores, un augment lleugerament inferior al de fa un dia. El nombre de víctimes mortals registrades en un dia també baixa respecte a dimecres: el ministeri de Sanitat ha recomptat 683 víctimes mortals i a hores d'ara la xifra de defuncions per covid-19 ja arriba als 15.238. Igual que aquest dimecres, el ministeri tampoc ha facilitat les dades dels pacients ingressats a l'UCI, perquè no totes les comunitats autònomes aporten la xifra acumulada. De tota manera, la portaveu del Comitè de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha assegurat que les UCI mantenen l'augment de pacients d'un 3% com els últims dies.

El nombre de morts per covid-19 augmenta per segon dia consecutiu: Espanya registra 757 víctimes en 24 h

Després de dos dies consecutius amb un augment diari del nombre de contagis i de morts, aquest dijous les xifres han tornat a baixar. De fet, a nivell percentual, fa dies que la tendència va a la baixa. D'aquesta manera, aquest dijous la xifra de contagis ha augmentat un 3,9%, la segona xifra més baixa des que ha començat la pandèmia –només superat per l'augment del 3,2% del dilluns 6 d'abril–. A més, pel que fa al nombre de morts, l'augment és d'un 4,7%, gairebé un punt menys que ahir. De tota manera, Sierra ha assegurat que a hores d'ara encara no tenen les dades de les persones grans que han mort en residències de tot l'Estat. "Hem sol·licitat la informació a totes les comunitats autònomes i estem recollint les dades", ha afirmat. Aquest dijous també s'han donat 4.144 persones d'alta, una xifra que suposa que 52.165 persones ja estan curades. Això suposa un creixement del 34%, dos punts més respecte a dimecres.

Tornada a la feina "vigilada i controlada"

De cara a la setmana que ve, les persones que no treballen en serveis essencials podran tornar a la feina. Una decisió que ha generat crítiques per part de comunitats autònomes com Catalunya, però que Sierra ha defensat en la roda de premsa d'aquest dijous. Així, ha comparat la situació de la setmana que ve amb l'escenari de fa dues setmanes: "Havíem adoptat mesures de distanciament social que havien donat fruits. És la situació que ja ens havia donat resultat i s'havia disminuït la transmissió". Així, ha assegurat que "es treballa amb les empreses" perquè quan els treballadors hi tornin a treballar ho facin amb mesures de distanciament i higiene respiratòria: "Serà una tornada molt vigilada i controlada". A més, ha recordat que el confinament total d'aquestes dues últimes setmanes tenia per objectiu "garantir" que les UCI poguessin suportar una càrrega alta de pacients.

D'altra banda, Sierra també ha explicat que encara estan treballant amb l'estudi poblacional per determinar la immunitat de la ciutadania al coronavirus. Les més de 60.000 persones que hi participin, que majoritàriament seran asimptomàtiques, per reproduir fidelment la realitat de la població, seran contactades pels responsables de l'estudi i la seva participació serà "voluntària" i amb previ consentiment. A més, se'ls farà una entrevista prèvia. "La detecció dels casos i el seu aïllament és una peça clau", ha afirmat Sierra, que ha defensat el disseny que han ideat els autors de l'estudi: "Són experts i s'ha dissenyat amb moltíssim rigor". 

Més detencions i més trànsit

La secretària de Transports, María José Rallo, ha sortit al pas de les imatges vistes en les últimes hores que reflectien retencions en algunes carreteres, que, combinades amb testimonis d'àrees turístiques, farien pensar que part de la població està anant a passar la Setmana Santa a les segones residències. Rayo ha reconegut "un petit repunt" en el trànsit per carretera registrat ahir, però hi ha tret ferro, tot afirmant que "el nivell de trànsit d'ahir va ser un 81,8% inferior al d'un dia equivalent de l'any anterior". "És una reducció molt important", ha manifestat, i ha assegurat que les retencions es devien a "controls que pretenen assegurar que la mobilitat és de viatges autoritzats".

Per altra banda, entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van detenir ahir 115 persones per saltar-se el confinament, la gran majoria per part de la Policia Nacional, que, a més, ha reconegut que el nombre de detencions practicades ahir va ser un 5,5% més alt que el dia anterior.