Augmenta el nombre de casos i morts per covid-19 a Espanya però els experts ho situen dins de la normalitat

El percentatge de morts diàries continua a la baixa, mentre que els contagis creixen dos punts

La tendència a la baixa que s'havia registrat en els últims tres dies s'ha trencat aquest dimarts, quan Espanya ha registrat el nombre més elevat de contagis diaris des que va començar el brot de covid-19. El ministeri de Sanitat ha elevat fins a 94.417 els casos de coronavirus a tot l'Estat, 9.222 més que ahir, la xifra més alta fins ara. En els últims dos dies la xifra de contagis diaris no havia estat superior als 6.500 casos. "És normal tenir fluctuacions en la vigilància epidemiològica", ha assegurat la responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries María José Sierra en roda de premsa. De fet, creu que la tendència iniciada el 25 de març –des de llavors el ministeri ha observat que l'augment diari de casos ha passat del 20% al 12%– "es manté".

Espanya registra menys nous casos i morts que els últims dos dies

El ritme de contagis a la baixa es trenca, però no d'una forma acusada. Mentre que dilluns l'augment de contagis va ser d'un 8% (el percentatge més baix dels últims tres dies), aquest dimarts només ha estat dos punts superior, d'un 10,8%. Sierra, a més, ha admès que en els últims dies s'estan fent "més tests", tot i que ha fet referència als 20.000 diaris que, segons asseguren des del govern espanyol, es fan des que va començar l'epidèmia. "Tant de bo en poguéssim fer molts més", ha admès.

De fet, Sierra ha explicat que el "lleuger augment" de casos ha estat, sobretot, a Catalunya i Madrid. Al territori català s'han registrat 18.773 contagis i els morts ja arriben als 1.672; a la Comunitat de Madrid els casos s'eleven fins a 27.509, mentre que les víctimes mortals ja superen les 3.600. La responsable del comitè tècnic ha assegurat que aquest repunt dels contagis i els decessos s'ha de prendre amb "prudència" i es deu, ha dit, a "una acumulació de casos provinents del cap de setmana", que es van notificar dilluns a la nit. "És normal tenir fluctuacions", ha sostingut. De fet, aquest patró ja es va produir el cap de setmana passat, quan diumenge i dilluns es van notificar un 14% i un 15% més de casos que el dia anterior, mentre que dimarts, quan es van recollir les notificacions de dilluns, la xifra va tornar a l'entorn del 20%, 

Tendència a la baixa de les víctimes mortals

La xifra absoluta de morts també torna a repuntar i també s'ha arribat al nombre més alt de víctimes mortals en 24 hores, 849, cosa que situa el registre acumulat en 8.189 decessos. Dilluns se'n van comptabilitzar 812 i diumenge 836. Tot i ser la xifra més alta de morts, el cert és que no dispara la tendència dels últims tres dies. De fet, a nivell percentual la corba de decessos continua baixant, perquè el creixement d'aquestes últimes 24 hores ha estat d'un 11,5%, un punt menys respecte a ahir, que va ser d'un 12,4%. El coronavirus continua afectant persones de totes les edats, però qui més se'n ressent és la gent gran: el 85% de les defuncions corresponen a pacients de més de 70 anys, i el 60% són, com a mínim, octogenaris. En canvi, els morts de menys de 30 anys signifiquen només el 0,2% del total.

A hores d'ara també hi ha ingressades a les UCI de tot Espanya 5.607 persones, 376 més que ahir. De fet, és en aquest punt on els responsables públics posen el focus, perquè temen que la situació s'agreugi els propers dies. En la roda de premsa Sierra ha tornat a admetre que no descarten el trasllat de pacients de comunitats autònomes on tenen les UCI més saturades a altres on tenen llits disponibles. "Ho farem quan en vegem la necessitat. Serà pactat amb les comunitats autònomes, quan ens manifestin les seves necessitats", ha explicat. La xifra positiva és que ja s'han donat d'alta 19.259 pacients, 2.479 més que dilluns, una dada lleugerament superior a la de l'últim recompte (dilluns van sortir de l'hospital 2.071 malalts). Els responsables tècnics de Sanitat han destacat que els curats ja sumen el 20% del total de casos, aproximadament.

Per al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón –que ha intervingut a la roda de premsa per sorpresa, des de casa seva, després que ahir donés positiu de coronavirus–, les xifres globals que han fet públic avui demostren que totes les mesures que s'han anat prenent al llarg d'aquests dies estan tenint "a poc a poc l'efecte desitjat". En aquest sentit ha descartat que s'hagin d'implementar noves mesures de cara als pròxims dies, si abans no s'ha pogut avaluar l'impacte de les actuals. Simón també ha justificat les últimes disposicions adoptades pel govern espanyol –que els treballadors de feines no essencials es quedin a casa– per "evitar el col·lapse als hospitals". "No tindria sentit plantejar noves mesures [...]. S'han d'aplicar les mesures més coherents possibles", ha afirmat.

Allau d'identificacions policials

Per la seva banda, els responsables policials han explicat que a les últimes 24 hores s'han detingut 76 persones per haver-se saltat el confinament. La Guàrdia Civil, per exemple, va identificar en un sol dia més de 116.000 vianants i conductors, per bé que només en van denunciar prop de 6.000. El portaveu de la Policia Nacional ha advertit també d'una sèrie d'estafes a internet, i n'ha destacat una que suplanta una coneguda plataforma logística nord-americana per fer veure que s'ha bloquejat el compte i forçar així l'usuari a introduir les seves dades personals.

Finalment, el portaveu de l'exèrcit espanyol ha confirmat que aquest vespre aterrarà un nou avió amb material sanitari i ha anunciat la primera mort d'un militar per covid-19, un subtinent de l'exèrcit de l'aire que no estava implicat en l'operació de suport a les tasques per contenir el virus.