Un jutge anul·la a Madrid la prohibició de fumar al carrer sense distància de seguretat

El magistrat sosté que el govern autonòmic no pot "limitar drets fonamentals" sense una declaració d'estat d'alarma

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid ha anul·lat l'ordre de la conselleria de Sanitat del govern de la comunitat que inclou mesures com la prohibició de fumar als espais públics sense la distància de seguretat o menjar al transport públic, entre altres mesures preventives per frenar els contagis de coronavirus. Ho ha fet a través d'una interlocutòria firmada aquest dijous pel magistrat Alfonso Villagómez Cebrián que, a més a més, deixa sense efecte altres restriccions com el tancament de locals d'oci nocturn o les limitacions horàries per la restauració, que dimecres publicava una ordre del butlletí oficial de la Comunitat de Madrid. 

El jutge considera que l'executiu autonòmic no pot "limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una prèvia declaració de l'estat d'alarma", en referència a les mesures aprovades, i que, "en el cas hipotètic que ho fossin, no podrien ser limitats per mitjà d'una disposició administrativa com és la d'una ordre de la conselleria de Sanitat", afegeix la interlocutòria al qual ha tingut accés l'ARA. El magistrat entén que la normativa autonòmica no es pot aplicar, ja que fa referència a una ordre del ministeri de Sanitat que no ha sigut publicada prèviament al Butlletí Oficial de l'Estat. El jutge considera que, sense aquest pas previ, la norma publicada per la comunitat es converteix en "nul·la de ple dret", segons recull la interlocutòria. El jutge es refereix al marc comú de normes acordades per a totes les comunitat autònomes que es van pactar amb el Ministeri de Sanitat a la reunió del Consell Interterritorial de Salut de fa una setmana. 

No ha estat l'únic escrit del jutge en les últimes hores. Després que la Comunitat de Madrid li hagi demanat aclariments de les conseqüències jurídiques de la interlocutòria, el jutge ha firmat una altra resolució aquest divendres en què afirma que no li correspon "cogovernar" amb el consell de govern. A més, remarca que el que es deriva de la interlocutòria inicial és clar i "fora de tot dubte". El conseller de Justícia de Madrid, Enrique López, tot i mostrar el seu "respecte" a la decisió del jutge ha assegurat en declaracions a Europa Press que "és contrari" a la decisió. El govern regional ha informat que recorreran la decisió del jutjat i han demanat al magistrat que concreti a quines mesures afecta la interlocutòria.

La Moncloa també discrepa

La resolució judicial tampoc ha agradat a la Moncloa, que aquesta tarda ha emès una nota en què recrimina la decisió. La secretaria d'Estat de comunicació ha enviat un comunicat als mitjans en què recorda que l'acord de Sanitat l'havia de formalitzar cada comunitat autònoma en virtut de la seva respectiva legislació i discrepa que calgués publicar-la al BOE. A més, recorda que el jutge només ha de ratificar aquelles mesures que afectin a drets fonamentals i dona a entendre que s'ha excedit anul·lant totes les mesures.