SOCIETAT
Societat 11/06/2020

Sanitat registra 156 contagis nous en les últimes 24 hores i 32 morts en els últims 7 dies

Polèmica per una correcció de la sèrie històrica de contagis amb "errors probables" segons Simón

Albert Nadal
4 min
Una investigadora treballant al laboratori de l’Hospital Clínic.

BarcelonaDesprés de tres dies consecutius sense cap mort notificat per coronavirus a l'Estat –la sèrie total continua congelada en 27.136 defuncions mentre es fan revisions i validacions dels casos–, el ministeri de Sanitat ha informat aquest dimecres que els positius nous per PCR detectats en les últimes 24 hores són 156, menys que ahir dimecres (167), però la xifra continua superant el centenar després que dilluns i dimarts se'n registressin 48 i 84 respectivament.

La xifra total de contagiats a tot l'Estat puja a 242.707 i, dels 156 casos nous registrats, 72 corresponen a la Comunitat de Madrid i 27 a Catalunya. Pel que fa a la xifra de víctimes amb data de defunció compresa en els últims 7 dies, el total és de 32 decessos, 10 dels quals registrats a Madrid, 4 a Castella i Lleó i 3 a Catalunya. A diferència de les xifres que ha facilitat el departament de Salut, el ministeri de Sanitat només compatibilitza com a víctimes de coronavirus els casos que van passar una prova PCR i no els sospitosos.

També segons les dades de Sanitat, fins avui han sigut hospitalitzades per coronavirus 124.536 persones (151 han estat ingressades durant l'última setmana) i 11.617 han passat per la UCI (10 amb data d'ingrés en els últims set dies).

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, el doctor Fernando Simón, malgrat mantenir la sèrie total de defuncions encara "congelada", ha destacat que "les morts van a la baixa". Simón també ha emfatitzat que estan detectant i analitzant al voltant de 10.000 casos sospitosos al dia i que, malgrat que estan fent molts més tests, proves i cribatges, les dades mostren que "la tendència de contagis va clarament a la baixa", tant pel que fa als casos pels quals poden reportar l'inici de símptomes com els que són asimptomàtics.

Pel que fa la brot del País Basc, principalment a l'Hospital de Basurto, a Bilbao, amb fins a 29 contagis detectats, el doctor i portaveu ha afirmat que no té detalls de per què s'ha produït aquest brot, "però és evident que per el fet d'haver sigut en un hospital pot ser per diversos factors que s'han d'analitzar". "Sense tenir encara un informe del País Basc, no em puc aventurar a fer valoracions", ha afegit Simón.

104 casos importats des de l'11 de maig

Des de l'11 de maig, dels nous contagis registrats a l'Estat, 104 han sigut importats de l'estranger. "Provenen de zones actives amb un nivell de transmissió alt, sobretot dels Estats Units o de l'Amèrica Llatina. Avui en dia només poden arribar viatges amb unes característiques molt concretes, com per exemple per raons laborals que impliquin la mobilitat entre fronteres. A Espanya, però, hi ha molta gent que eren fora del país i que estan tornant a casa. Es recullen les dades dels casos (en quin transport han vingut, quins contactes han tingut...) i se'n fa un seguiment i una quarantena que se sol·licita al viatger i que, en un percentatge elevat, les autoritats garanteixen que es compleixi". El doctor i portaveu ha assegurat que estan detectant "la majoria dels contactes" d'aquests casos importats.

20.000 casos més segons una revisió de la sèrie històrica

D'altra banda, segons les dades públiques al portal web del Centre Nacional d'Epidemiologia - Instituto Carlos III, la sèrie històrica de contagiats s'enfila fins als 260.799 casos, tal com ha publicat TV3 aquest dijous. Aquesta sèrie, que s'havia deixat d'actualitzar des de mitjans de maig, suposa un augment en el còmput global de gairebé 20.000 contagis detectats més dels que ha reportat el ministeri de Sanitat aquest dijous (242.707).

De fet, per data de notificació, a finals d'abril Espanya ja superava els 225.000 contagiats confirmats. Però a partir del 26 d'abril i fins a l'11 de maig (quan va canviar el sistema de vigilància) el ministeri de Sanitat va decidir incloure a la xifra del còmput total només els contagiats confirmats per PCR, malgrat que fins llavors també havia inclòs els positius en els tests d'anticossos, fet que va suposar que la xifra total baixés llavors i d'un dia per l'altre en gairebé 16.000 casos.

Ara, segons aquesta sèrie històrica de casos reportada per la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, a banda d'avançar en 10 dies el pic de contagis a l'Estat –situant-lo al 20 de març amb 10.269 casos–, també reporta que hi hauria casos que s'haurien detectat a Madrid, Catalunya i Andalusia a principis de gener, tot i que el primer cas confirmat a l'Estat es va saber el dia 31 de gener.

Fernando Simón ha volgut matisar la qüestió: "S'ha de ser prudent amb aquestes dades perquè, tot i que estan obertes al públic, aquesta sèrie preveu casos de diversa naturalesa: asimptomàtics, notificats amb PCR, d'altres amb test i alguns, en algun moment concret, amb diagnòstic de probabilitat i, per tant, no comparables als altres. Això fa que siguin dades que s'han corregir i netejar, un procés que està en marxa, per tenir les sèries netes segons la prova diagnòstica amb què es detecten els casos". D'aquesta manera ha volgut defensar que la sèrie que ofereix Sanitat cada dia i que ell argumenta davant la premsa, malgrat no estar tancada del tot, és més "sòlida".

Pel que fa als casos previstos en aquesta sèrie a principis de gener, concretament el dia 1, Simón ho ha atribuït a "possibles errors": "En aquesta sèrie també hi havia registrat algun cas del 2019 i, és més, un de l'11 de l'11 del 1111. A vegades es cometen errors quan s'introdueixen les dades; estem mirant de validar si els casos de principis de gener corresponen també a errors".

El doctor ha insistit que s'han de valorar "amb molta calma" els "casos aberrants" que trenquen la lògica. "En tot cas, si s'arriba a verificar que el virus circulava per Espanya abans dels primers casos detectats és possible que aquests casos hi estiguin relacionats. Però també podria ser que la data d'aquests casos sigui errònia. A mesura que les comunitats autònomes vagin corregint les dades, que no és fàcil, ho valorarem", ha sentenciat Simón.

De fet, des del conselleria de Salut alerten que el Centro Nacional de Epidemiologia està revisant aquesta sèrie publicada per possibles errors i que és probable que la retirin del seu portal web.

stats