Societat 07/01/2021

Diners a canvi de la vacuna del covid: proliferen els intents d'estafa a les residències de gent gran

Els Mossos ja han rebut un centenar d'avisos, també des de domicilis particulars

Ara
2 min
Una infermera administrant una vacuna contra el coronavirus en una residència de l’Hospitalet.

BarcelonaAlerta entre la gent gran per un centenar d'intents d'estafa relacionats amb l'arribada de la vacuna contra el covid. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat aquest dijous que els Mossos d'Esquadra han detectat que hi ha individus que, fent-se passar per les autoritats sanitàries o per productors de la vacuna, truquen a les residències de gent gran i amenacen els treballadors perquè abonin un ingrés econòmic urgent a canvi de les dosis. Malgrat que la vacuna de Pfizer no es pot comercialitzar en l'àmbit privat, és gratuïta i només la pot distribuir el departament de Salut, el conseller ha alertat que aquesta conducta no és un fet aïllat i ha fet una crida a la població per no caure en el parany.

Segons Sàmper, podria haver-hi una organització criminal al darrere i el modus operandi sempre és el mateix: els estafadors truquen a la residència des d'un prefix internacional, sovint de matinada quan no hi ha el director, i avisen els treballadors que hi ha una entrega de dosis pendent. De forma deliberada, fan creure el personal que cal pagar un import elevat per garantir l'arribada als centres i, per guanyar credibilitat, aporten dades sobre el centre, així com de la direcció. En la majoria dels casos no demanen més de 400 euros i exigeixen que se'ls faci una transferència bancària.

A hores d'ara ha prosperat l'estafa en un centre d'Esplugues de Llobregat que ha pagat 400 euros com a paga i senyal dels 3.000 euros que se'ls havia exigit. "Els van dir que trucaven des de la conselleria de Salut i que tenien una entrega urgent de la vacuna i que havien de pagar la remesa si no volien ser sancionats", ha detallat Sàmper. En plena roda de premsa, el conseller ha comunicat que se'ls acabava de notificar un nou intent d'estafa del mateix estil a una residència al districte barceloní d'Horta-Guinardó.

Trucar al 112

El subinspector de Seguretat Ciutadana, Sergi Martínez, ha precisat que els estafadors poden acumular "molt capital" si truquen a moltes víctimes, i ha avisat que també hi ha intents d'estafa directament als avis, als quals truquen al telèfon de casa per oferir-los la vacuna o concertar una visita per injectar-li i demanar-los diners. El comissari en cap, Juan Carlos Molinero, ha explicat que per ara totes les modalitats d'estafa són telefòniques, però que no es descarta que puguin haver-ne de presencials.

"Aprofiten que són vulnerables i viuen sols per intentar accedir al domicili, estafar-los o cometre algun furt o robatori amb violència", ha denunciat Martínez, que ha demanat que no es doni cap tipus d'informació bancària o personal ni es faci cap pagament en cas de rebre una trucada d'aquest tipus. En el cas de les residències, Interior recomana als treballadors posar els fets en coneixement de la direcció del centre i, immediatament, trucar el 112 o posar-se en contacte amb els Mossos o la policia local.

stats