CORONAVIRUS
Societat 02/03/2020

Pugen a 16 els contagis pel coronavirus a Catalunya, tots importats

Fins al moment totes les infeccions s'han detectat a l'àrea de Barcelona i Girona, i es coneix la font del contagi

Ara
3 min
Imatge d'arxiu, d'aquesta setmana, de l'andana del metro de Barcelona

BarcelonaUn noi de 20 anys de Girona i un home de 38 anys resident a Barcelona eleven a 16 els contagis pel coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. Tots dos són casos importats, després d'haver estat en contacte amb dos contagiats anteriorment confirmats, i presenten una simptomatologia lleu, semblant a un quadre gripal. Aquests dos positius arriben hores després que el Govern fes públics dos casos més: una dona de 40 anys i un home de 37 anys, tots dos residents a Barcelona, amb una simptomatologia lleu, que van estar en contacte amb una persona alemanya que tenia la Covid-19.

Tots els contagis a Catalunya són importats –la majoria del nord d'Itàlia– o bé es tracta de persones que han estat en contacte amb positius que havien viatjat a zones de risc. Aquests casos, sumats als últims positius a les Illes Balears (1), Navarra (1) i Madrid, que ja té 29 persones afectades, sumen 113 casos registrats des de l'aparició del primer contagi. Però tres dels afectats ja han rebut l'alta, i la xifra de positius actius es redueix a 111.

El doble de casos a Catalunya

Tal com va avançar l'ARA, les persones que necessitin fer-se una prova PCR per comprovar la càrrega viral a l'organisme ja no s'hauran de desplaçar a un centre hospitalari, sinó que se'ls prendrà la mostra al domicili. Així, qui pensi que pot tenir la malaltia ha de trucar al 061 Salut Respon, on un metge l'atendrà i, juntament amb els serveis d'epidemiologia, determinarà si compleix criteris de sospita. En cas que sigui pertinent, els serveis d’emergències mèdiques es desplaçaran al domicili de la persona per recollir les mostres necessàries per fer la prova. A més, les persones amb una infecció lleu no requeriran l'ingrés hospitalari i podran passar la quarantena, sota vigilància mèdica activa, a casa seva.

Salut va confirmar diumenge cinc casos: dos homes –un de 25 anys resident a Barcelona i un de 26 resident a Milà– que havien donat positiu pel virus després de ser a ciutat italiana la setmana passada; una dona de 62 anys de l'Hospitalet de Llobregat que va estar en contacte amb un dels casos confirmats; dues noies de 20 i 16 anys residents a Girona que van viatjar al nord d'Itàlia entre el 14 i el 16 de febrer; i un home de 28 anys resident a Barcelona que va viatjar a Milà del 20 al 23 de febrer. Tots ells, va dir el departament, estan en estat lleu i se'n sap la via de contagi.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va insistir en donar un missatge de tranquil·litat, i en una entrevista a RAC1 va destacar que "no hi ha por d'un col·lapse" del sistema sanitari. També va anunciar que probablement el nombre d'afectats creixerà els pròxims dies. D'altra banda, va voler aclarir que no s'han demanat restriccions en cap lloc públic i va recordar que aquesta decisió "ha de formar part d'un consens". També va recordar que estem en una fase de contenció del virus en què només s'aïllen persones sanes que han estat en contacte amb persones infectades. "Si hem de fer un pas més el farem, però de moment estem molt tranquils amb la situació actual, que és l'esperada. No ens ha sorprès", va dir Vergés.

El cul de la Lleona, precintat

En aquesta línia, Vergés es va desmarcar del tancament de l'accés al cul de la Lleona a Girona per evitar el risc de contagi. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, va parlar després amb la consellera Vergés, segons l'ACN, i li va transmetre que el tancament s'havia fet seguint els consells del Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya quan es va anunciar el primer cas a la ciutat. L'alcaldessa i la consellera van mantenir una conversa per aclarir el "procediment". El consistori va anunciar que l'accés a l'estàtua es mantindrà precintat preventivament.

Sanitat demana als metges que evitin viatges de risc

Les autoritats sanitàries es preparen per a unes setmanes d'augment exponencial de casos de coronavirus i necessiten tot el personal en plenes facultats. A més, s'estan trobant que entre la vuitantena d'infectats al conjunt de l'Estat hi ha diversos metges contagiats en congressos a l'estranger o bé en àrees encara desconegudes, però que han portat el virus en un hospital. Per això ahir el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, va instar a "garantir" que els professionals no s'exposin "més enllà del que és raonable en la seva pràctica diària", per poder estar disponibles per atendre la població.

Un dels focus de preocupació és l'Hospital Clínic. Dos dels contagiats a Catalunya són una parella de metges que viuen a Sant Cugat i un dels quals treballa al centre barceloní. L'home es va contagiar de la seva dona, que al seu torn havia viatjat a Munic per assistir a un congrés mèdic entre el 19 i el 21 de febrer. A part, l'Hospital Universitari d'Àlaba, a Vitòria –també conegut com a Hospital de Txagorritxu–, està en alerta per una internista que va viatjar a Màlaga a mitjans de febrer, va donar positiu divendres i va estendre el virus per l'hospital, que ja ha aïllat més d'un centenar de persones.

Propagació del virus en hospitals

El ministeri de Sanitat va recordar ahir el comunicat que ha fet l'Organització Mèdica Col·legial, en què demana que els metges evitin riscos "no necessaris en aquests moments". Al comunicat, l'organització desaconsella als metges la participació i la promoció de congressos, reunions i esdeveniments científics, sobretot en els centres mèdics on s'estiguin tractant o es puguin tractar pacients amb Covid-19. Argumenta que "el nou coronavirus ha mostrat una alta capacitat de propagació en centres sanitaris d'altres països i, per tant, una afectació de professionals que poden actuar com a transmissors a població de risc". "Cal protegir especialment els que tenen la tasca de cuidar-nos a tots", conclou.

stats