Societat 04/03/2020

Euskadi registra la segona víctima mortal per coronavirus a l'Estat: un home de 82 anys amb pneumònia

Sanitat confirma el contagi de tres menors d'edat entre els més de 200 afectats pel Covid-19

Gemma Garrido Granger / Laia Forès
4 min
L'hospital de Torrejón, a Madrid, on hi ha hospitalitzats alguns des infectats per coronavirus

Barcelona / MadridEuskadi registra la segona víctima mortal per coronavirus a l'Estat. Es tracta d'un home de 82 anys amb malalties cròniques prèvies que va ingressar a l'hospital per una pneumònia. El departament de Salut basc ha confirmat que les proves fetes a l'home han revelat que tenia el virus a l'organisme. El País Basc ha confirmat fins ara 21 positius de Covid-19 i és un dels focus de preocupació de les autoritats sanitàries.

Entre els 224 positius actius de coronavirus detectats a l'Estat, el dos més recents s'han detectat aquest dijous al matí a Astúries (un home de 48 anys) i a Mallorca (un contacte d'una persona ja ingressada i que havia passat una setmana a Torí). Galícia va confirmar ahir ja el seu primer contagi i hi ha, també, tres positius infantils: una nena de 4 anys a Madrid i dos menors més a Castella-la Manxa, dels quals no han transcendit més detalls. El que sí que se sap és que totss tres s'han infectat després d'haver estat en contacte amb persones infectades del seu entorn. Segons la conselleria de Sanitat de Madrid, la nena de 4 anys no presenta símptomes, i els seus progenitors –als quals van fer analítiques biomoleculars després d'un viatge internacional del pare a Itàlia, una de les zones de risc de contagi– també tenen la Covid-19. Tots tres estan aïllats a casa seva i evolucionen favorablement.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha destacat que el nou coronavirus afecta menys els infants que els adults, segons s'ha vist a la Xina, i un estudi epidemiològic publicat pel Centre Xinès per al Control i la Prevenció de Malalties avala aquesta teoria. L'anàlisi, la més gran feta fins ara i elaborada amb les dades de 72.000 afectats al gegant asiàtic, revela que els contagis en població pediàtrica són anecdòtics en comparació amb els que es produeixen entre adults. El 60,8% de les persones que es contagien tenen entre 40 i 70 anys i la franja d'edat que va dels 50 als 59 anys és la que registra un índex d'infecció més elevat (22,4%). Els menors xinesos afectats pel virus només suposen el 2,1% dels casos: el 0,9% tenen entre 0 i 9 anys i l’1,2% tenen entre 10 i 19 anys.

Aquest suposat comportament immunològic diferent entre infants i adults és una constant en la majoria de les malalties infeccioses, segons el president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch. "És habitual que els adults sí que manifestin símptomes, com ara la febre o la tos, i que això no passi entre els infants", apunta a l'ARA. El viròleg explica que "la falta de vehiculació del virus" fa que els menors afectats siguin menys infecciosos –estosseguen menys, per exemple, i emeten menys gotetes respiratòries–, però matisa que els infants són portadors asimptomàtics i, per tant, transmissors del virus.

Simón ha apuntat aquest dimecres en roda de premsa que "els nens contagiats tenen en general una evolució clínica més benigna", i ha negat que calgui tancar escoles a les zones més afectades pel coronavirus o als centres escolars on s'hagin detectat casos. "Ara mateix no té sentit", ha dit. En aquest sentit, el responsable d'alertes i emergències sanitàries ha explicat que tant en el cas de la nena de 4 anys com en el del mestre d'una escola concertada a Madrid s'ha posat en quarantena els afectats a casa seva i se'ls està fent un seguiment dels seus contactes més estrets.

224 contagis, quatre altes i dos morts

//

//

El ministeri de Sanitat ha elevat aquest dimecres a 200 els casos de contagis per coronavirus. La xifra real de casos confirmats, però, arriba com a mínim fins als 230, atès que les comunitats autònomes van actualitzant contínuament els nous casos amb les seves xarxes de control epidemiològic. A Catalunya, per exemple, hi ha confirmades 28 persones amb Covid-19, mentre que Sanitat només en comptabilitza 15.

Dels més de 200 casos confirmats arreu de l'Estat, almenys 7 estan en estat greu ingressats a l'UCI, la majoria a Madrid. Fins ara hi ha hagut dues morts relacionades amb el virus: aquest dimarts el País Valencià va anunciar la primera víctima per coronavirus a Espanya, la d'un home que va morir per una pneumònia el 13 de febrer, que anàlisis fetes després del decés han revelat que estava infectat. I un home de 82 anys que va morir a Euskadi es va convertir en la segona víctima mortal. D'altra banda, ja s'han donat d'alta tres pacients i la Gomera ha confirmat el doble negatiu d'una afectada, que podrà sortir de l'hospital en les pròximes hores. Per tant, hi hauria un total de 223 infeccions en actiu.

Madrid prohibeix al personal sanitari assistir a convencions

La Comunitat de Madrid, la més afectada per ara pel coronavirus, comença a prendre mesures. Aquest dimecres ha anunciat que suspèn tots els permisos d'assistència a cursos, convencions, conferències o formacions, tant a Espanya com a l'estranger, dels professionals sanitaris de la regió per evitar nous contagis. La restricció també s'ha desplegat al País Basc. A Madrid ja s'han confirmat almenys 76 casos de contagi del coronavirus. És la comunitat que ha patit un augment més gran de nous contagis en les últimes hores. Dels 76 casos, 41 persones estan hospitalitzades i la resta aïllades amb símptomes lleus a casa seva.

Pel que fa a actes públics amb gran assistència de públic, com les manifestacions previstes per a aquest diumenge pel 8-M, Sanitat no creu ni que s'hagin de suspendre ni que s'hagin de prendre mesures especials. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries considera que només cal aplicar el "sentit comú" i que les persones que tinguin símptomes de refredat o grip, encara que siguin lleus, no hi assisteixin.

El cas dels esdeveniments esportius que es faran a porta tancada és diferent, ha explicat Fernando Simón, perquè s'esperava un gran volum d'aficionats italians procedents de les zones de risc. Les mesures que s'han pres "estan orientades a evitar l'entrada massiva de persones procedents de l'estranger. Els esdeveniments adreçats a la població espanyola no són de risc, entenent que el risc zero no existeix", ha destacat Simón.

stats