Societat 06/06/2012

Catalunya, València, Balears i Múrcia revaliden la pressió pel corredor mediterrani

El president de la Generalitat, Artur Mas, adverteix que el model de l'Espanya radial, "la de l'economia basada en el diner fàcil, el guany ràpid i l'especulació", ha fracassat, i que l'Estat ha de prioritzar a favor dels territoris que estan en disposició de "portar un sou" en temps de crisi i en benefici del conjunt

Albert Balanzà
2 min
Imatge de la unió dels quatre presidents de Catalunya, Balears, el País Valencià i Múrcia juntament amb l'alcalde de la ciutat de Barcelona, Xavier Trias, i el secretari general de FERRMED, Joan Amorós. / ESTHER ROMAGOSA / ACN

BarcelonaEls presidents de Catalunya, el País Valencià, les illes Balears i la regió de Múrcia, Artur Mas, Alberto Fabra, José Ramón Bauzà i Ramón Luis Valcárcel, respectivament, han tornat a mostrar aquest dimecres a Barcelona el front comú que han teixit en els últims mesos a favor del corredor mediterrani, en un acte en què els ponents més optimistes, com el president català, han desitjat que sigui l'últim d'aquestes característiques, fet que seria sinònim d'avenços significatius en el projecte ferroviari que ha d'unir Sant Petersburg i Algesires.

En les jornades que Ferrmed ha organitzat en el marc del Saló Internacional de la Logística, Mas ha respost als últims gestos del govern espanyol, que dimarts a través de la ministra Ana Pastor va prometre incloure el corredor en els pressupostos del 2013 i que aquest dimecres a través del secretari d'estat d'Infraestructures, Rafael Catalá, ha parlat d'"ambició" i ha anunciat una inversió "ben aviat" per al tercer carril de mercaderies entre Múrcia i Barcelona. Segons el president català, l'Estat pot fer gestos i parlar d'ambició però, amb les dades d'inversions executades del 2011 a la mà (35% a Catalunya), "no hem de confondre els bons desitjos amb les realitats" i "cal tenir ambició però també sentit comú i prioritzar". "L'Espanya radial del diner fàcil, del guany ràpid i l'especulació ha fracassat i cal apostar pels territoris que poden aportar un sou al conjunt", ha argumentat fent un símil familiar.

El president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, també s'ha expressat en aquest sentit –amb el valor afegit de ser militant del Partit Popular– i ha demanat "celeritat" a l'Estat per posar en marxa com més aviat millor aquesta infraestructura ferroviària. Posant èmfasi en la repercussió que el corredor pot tenir en els ports de les Illes i de Cartagena, els presidents balear i murcià, José Ramón Bauzá i Ramón Luis Valcárcel, han demanat que es tinguin en compte les "autopistes del mar" en una segona fase i en el tercer carril de mercaderies. "Cal tornar a fer pinya a favor d'aquest corredor pel seu veritable impacte socioeconòmic", ha conclòs Bauzá.

stats