Societat 13/03/2012

Oreo fa 100 anys: 9 coses que no sabeu de les galetes més venudes del món

Quantes se n'han produït des dels origens de la marca? Per què es diuen Oreo? Quin gust tenien les primeres que es van fabricar?

Ara
2 min
Galetes Oreo / GETTY

BarcelonaUnes de les galetes més venudes del món celebren aquest any el seu centenari. Segons 'Time', el 6 de març de 1912, la National Biscuit Company (també coneguda com Nabisco) va vendre les seves galetes Oreo per primer cop en una botiga de queviures de Hoboken, a Nova Jersey, EUA. Des de llavors, aquests dolços han generat milers de milions de dòlars, n'han sorgit moltes varietats i han arribat a tots els indrets del planeta. Tot i això, segur que hi ha coses que moltes persones desconeixen:

El nom. És un misteri. Ningú pot confirmar l'origen veritable de la paraula Oreo. Alguns creuen que deriva de la paraula francesa 'or', cosa que tindria relació amb el seu embalatge original de color daurat. Una altra hipòtesi és que es tracta de la paraula grega utilitzada per anomenar les muntanyes, potser perquè la versió de prova de la galeta tenia una forma semblant a la d'un turó.

71% i 29%. Són les proporcions ideals entre la galeta i la crema, respectivament, segons la recepta tradicional.

381. És el nombre de voltes al voltant de la Terra que podrien donar totes les galetes Oreo posades l'una al costat de l'altra.

Greix de porc. La recepta original portava llard de porc en la crema blanca que s'utilitza per al farciment.

Dues versions. El 1912 aquestes galetes van aparèixer ja en dues versions. Les opcions eren: la crema blanca habitual i la de llimona. A causa de la popularitat de la crema original, Nabisco va suspendre les galetes de llimona a la dècada de 1920.

100 països. Les galetes es venen ja en més de 100 països. Entre aquests, els cinc primers són els EUA, Xina, Veneçuela, Canadà i Indonèsia. En alguns països, com la Xina, la companyia mare de Nabisco, Kraft, va reformular la recepta per atraure els consumidors del país.

Edició limitada. Les galetes Oreo tipus pastís d'aniversari s'han posat a la venda per celebrar el centenari de l'empresa. No és la primera vegada que llencen productes especials. Entre les moltes que han tret al mercat, hi ha les de te verd o les Oreo amb gust de gelat.

450.000.000.000. És la quantitat de galetes que s'han venut arreu del món des de l'any 1912.

Art. Les galetes han servit per a moltes més coses que per menjar. Hi ha persones que, fins i tot, les han utilitzat per esculpir-hi retrats.

stats