Societat 02/07/2013

Descobert un gran cràter sota la superfície de l'Antàrtida

Ha sortit a la llum després que es drenés un llac, situat uns tres quilòmetres per sota del continent

Europa Press
1 min

MadridEl satèl·lit Cryosat de l'Agència Espacial Europea (ESA) ha trobat un gran cràter sota la superfície gelada de l'Antàrtida. Els científics creuen que ha sortit a la llum després que es drenés un llac, situat uns 3 quilòmetres per sota del continent.

Molt per sota de la gruixuda capa de gel que cobreix l'Antàrtida, hi ha llacs d'aigua dolça sense una connexió directa amb l'oceà. Aquests llacs són de gran interès per als científics, que intenten entendre els mecanismes que fan possible el moviment de l'aigua i la dinàmica del gel sota la superfície congelada del continent.

Un mètode per a aquest tipus d'investigacions consisteix a perforar forats a través de quilòmetres de gel. No obstant això, els científics de l'ESA han decidit deixar de mirar el gel i començar a mirar el cel, cap als satèl·lits. Així, combinant les noves mesures realitzades per CryoSat amb dades més antigues del satèl·lit ICESat de la NASA, l'equip ha elaborat el mapa d'un gran cràter format per un llac, i fins i tot ha pogut determinar la magnitud de la inundació que el va formar.

Amb cada llac subglacial, hi ha esperança de trobar vida marina prehistòrica. Fins ara, s'han descobert prop de 400 llacs sota la base de la capa de gel antàrtica. La seva recerca també és de gran importància perquè, quan s'esgoten, alteren els hàbitats subglacials i poden provocar que el gel que els cobreix llisqui més ràpidament cap al mar.

stats