Societat 08/07/2014

La crisi fa créixer els problemes de salut mental entre nens i adolescents

Les entitats d'atenció a la infància assenyalen que la situació econòmica propicia problemes com l'ansietat

Efe
2 min
INICIATIVA PIONERA  L'escola Joaquim Ruyra  de Barcelona aplicarà el pla d'anglès de Rigau.

BarcelonaLa crisi ha fet créixer els problemes de salut mental entre els nens i els adolescents, i aquests trastorns es manifesten cada vegada en edats més primerenques, segons un estudi elaborat per la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA).

El treball, en què també ha participat un equip de la Universitat de Barcelona (UB), encapçalat per la investigadora i doctora en antropologia Violeta Quiroga, s'ha fet entre el 2013 i el 2014 amb una extensa mostra de persones ateses per les entitats. L'estudi, fet públic aquest dimarts, assenyala que "la gravetat de la situació econòmica de moltes famílies propicia problemes com l'ansietat, l'alcoholisme, els maltractaments i la desatenció dels nens".

Segons el president de la FEDAIA, Jaume Clupés, la crisi ha provocat l'aparició d'un nou perfil de pobresa, representat per famílies que han perdut el seu poder adquisitiu, cosa que "genera frustració i situacions de conflicte amb els nens i adolescents". A més, moltes famílies estan centrades a aconseguir recursos per cobrir les necessitats bàsiques de la llar i descuiden altres aspectes que són igualment importants per al desenvolupament dels nens i que permeten mantenir un vincle afectiu de qualitat.

La FEDAIA assenyala que el deteriorament de la salut mental és un aspecte més de la falta d'inversió en polítiques socials destinades a afavorir el benestar de la infància, que a Espanya i a Catalunya estan molt per sota de la mitjana europea. Els països membres de la Unió Europea (UE) destinen a infància i família una mitjana de 2,2% del seu producte interior brut (PIB), mentre que a Espanya aquest percentatge és d'un 1,4%, i a Catalunya, del 0,9%.

Segons el president de la FEDAIA, no es pot millorar l'actual situació de precarietat en què es troben els nens si disposem de menys de la meitat del pressupost que hauríem de tenir. "Millorar la prevenció, detecció i atenció dels problemes de salut mental a temps, una de les recomanacions de l'estudi, passa per més inversió", ha sentenciat Clupés.

stats