Cremen 40 metres del guarnit del carrer Llibertat de les festes de Gràcia

Diversos testimonis indicarien que el foc ha estat intencionat 

L'última nit de les festes de Gràcia ha acabat amb un incendi de grans dimensions al guarnit del carrer Llibertat, que portava per títol 'L'Atlàntida existeix'. Tot apunta que el foc, que ha afectat uns 40 metres del decorat, hauria estat provocat per uns desconeguts. Així ho han explicat diversos testimonis del barri i, de fet, així ho investiguen des dels Mossos d’Esquadra. 

Segons confirmen fonts municipals, la crema del guarnit no ha produït ferits. Sí que ha afectat, però, un bar situat en uns baixos del carrer i el primer pis del mateix edifici, d'on han hagut de ser evacuades cinc persones que encara no han pogut tornar a casa.

Des de la comissió de festes del carrer Llibertat s'han mostrat "consternats" pels fets que s'han produït aquesta matinada, que van "més enllà del fet de no respectar el guarnit". "Estem emocionalment molt tocats, ha sigut la feina de molts mesos, de posar-li molt d'amor i veure això totalment destrossat ens trenca el cor", ha dit la portaveu de la Comissió de Festes del carrer de la Llibertat, Natàlia Galbán.

Més seguretat

Des de la comissió, han reclamat també una reflexió sobre la seguretat durant les festes de Gràcia. "Volem fer-ho amb tots els carrers, amb el districte, l'Ajuntament i altres comissions i arribar a algun tipus de conclusió del que ha passat", ha assegurat Galbán. 

Un cop s'ha extingit el cos, la comissió ha intentat reconstruir la portalada cremada "com han pogut", conservant alguns dels materials, tot i que els desperfectes a l'entrada del carrer són evidents. Malgrat els desperfectes, el carrer intentarà no anular les activitats previstes per aquest dimarts, a l'espera de si és segur continuar amb la programació prevista. Malgrat estan "molt tristos i indignats", no volen que la festa s'aturi "per culpa d'uns brètols".  "Volem agrair a BCNeta la seva ajuda per recollir-ho tot i als guarnidors de Verdi, Progrés i de la Fundació que ens han donat un cop de mà", han explicat a través de la seva pàgina de Facebook. 

L'incendi, que s'ha produït a prop de la cruïlla amb el carrer Torrent de l'Olla, ha requerit la presència de cinc vehicles dels Bombers, que han rebut l'avís a les 4.25 hores de la matinada. 

Segon acte vandàlic

Si es confirma que es tracta d'una crema intencionada, aquest seria el segon acte vandàlic que pateixen els guarnits graciencs en l'edició d'aquest any de les festes. El primer es va produir a l'inici de les festes, quan una desena de persones relacionades amb la casa ocupada del barri, La Nova Usurpada, van destrossar el guarnit de la plaça del Nord mentre proferien consignes antiracistes. 

Destrosses i acusacions de racisme contra el guarnit de la plaça del Nord de les Festes de Gràcia

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha remarcat la diferència entre els dos incidents, ja que desconeixen la motivació del foc d'aquesta matinada i en aquest cas "és molt greu perquè pot posar en perill la vida de les persones". "Podria haver estat molt pitjor", ha assegurat Carbonell. 

"No ens entra al cap que algú pugui incendiar part del guarnit perquè posa en perill la gent de les comissions i la gent que viu en aquest mateix carrer. Aquest incident sobrepassa tot el que ens podíem imaginar", ha lamentat la presidenta, qui assegura que seguiran "fent pedagogia". 

El regidor de Gràcia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha assegurat que els dos incidents no estan connectats i ha volgut reivindicar l'ambient familiar, cívic i festiu d'unes festes en què hi passen un milió de persones. Badia ho ha qualificat d'"acte vandàlic" i ha confirmat que s'han obert diligències per un fet "que no té raó de ser i que dol molt". "Denunciar fermament que això no ha de passar i sensibilitzar perquè hem de preservar les festes i són un tresor", ha apuntat. 

Més continguts de