Societat 05/02/2011

Els crims de Yorkshire en una tetralogia

David Peace s'ha convertit en una icona de la novel·la negra. Més d'un n'ha dit que és el James Ellroy britànic. La traducció al castellà de dues de les seves obres l'ha dut al programa de la BCNegra.

Josep Lambies
2 min
David Peace recorda la seva infància a Yorkshire en la Red riding trilogy .

Barcelona.Quan David Peace (Ossett, Anglaterra, 1967) es va instal·lar a Tòquio l'any 1994, no hi havia internet ni res semblant que li permetés mantenir els vincles amb els seus orígens. Tan sols va trobar unes quantes llibreries angleses que li van subministrar literatura britànica durant els primers temps, i es va dedicar a engolir tot el que va trobar a la secció de novel·la negra. Però el gènere tampoc abundava. "Aleshores vaig decidir escriure el meu propi llibre, la història que m'agradaria llegir", explica Peace. "I volia que parlés de l'espai i el temps en què vaig créixer: el Yorkshire dels anys 70." Així va néixer el primer llibre de la sèrie Red riding quartet , titulat 1974 -"Tornant l'eco al 1984 de George Orwell", diu Peace-, que va veure la llum al Regne Unit el 1999. Animat pel seu pare, va aconseguir col·locar la novel·la al mercat i va arremangar-se la camisa per començar la següent entrega, 1977 . Tots dos han estat editats enguany per l'editorial Alba, que aviat traurà al mercat les dues obres que completen la tetralogia, 1980 i 1983 .

David Peace s'havia format amb els grans de la novel·la policíaca, com Dashiell Hammett o James Ellroy. I assegura que sempre li ha semblat que L'exorcista de William Peter Blatty és un llibre canònic per a qui es vulgui atansar a les boires del negre. Però la preparació del Red riding quartet no es va aturar en la immersió al gènere. "Mentre l'escrivia vaig traslladar-me completament en el temps", diu Peace. "El cinema que veia, la música que escoltava, els llibres que llegia... tot era dels anys 70." És per això que en aquella època va devorar amb fal·lera les novel·les de Derek Raymond i Ted Lewis. "M'interessava impregnar-me del llenguatge de l'època", explica, i assegura que el personatge del periodista de 1974 es deu, en part, a la pel·lícula Tots els homes del president . Però la clau d'aquest viatge en el temps va ser la feina d'hemeroteca. "La Biblioteca de Tòquio conserva molts diaris anglesos microfilmats", diu Peace, qui ara batalla amb l'última part de Tokio trilogy, una nova saga dedicada al Japó de la postguerra, i un homenatge al cinema de Rossellini.

De Channel 4 a Ridley Scott

El Red riding quartet va tenir molt d'èxit a França, a Itàlia i al Japó. Però a Gran Bretanya no es va fer popular fins que Channel 4 no en va emetre la versió televisiva, actualment a les graelles de Canal +. "Quan em van passar els DVD, em vaig posar molt nerviós", explica Peace. "Feia temps que havia escrit els llibres i no estava segur de voler veure la sèrie. Però la veritat és que vaig perdre tots els meus temors quan vaig tocar el play ." David Peace està entusiasmat tant amb els actors com amb els tres directors que hi han participat, tot i que hi ha una cosa que l'encurioseix: "De tota la meva obra, el llibre que més m'enorgulleix és 1977 . Però, per falta de pressupost, és l'únic que a la sèrie no es va arribar a adaptar." Ara Ridley Scott n'ha comprat els drets per dur les novel·les a la gran pantalla. Peace respon cautelós: "No estic segur que una versió americana pugui funcionar."

stats